Вихідні у червні 2022 Україна: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Вихідні червень 2022 Україна: скорочені, неробочі, святкові дні
Pexels/Boris Pavlikovsky

Вихідні червень 2022: неробочі дні, скорочені дні, коли найбільші церковні свята

Поділитися:

В період війни особливо важливо для того, аби повернути собі відчуття рутини, побудувати свій графік. Психологи радять мати чіткий розподіл тижня на "будні-вихідні", аби чітко розуміти свої обов'язки на тиждень та мати змогу відпочивати. Звісно, для цього треба знати, коли вихідні у червні 2022 в Україні. У червні передбачені офіційні вихідні дні, які припадають на суботу та неділю, а також багато важливих церковних свят, зокрема й Трійця 2022. Крім того, в першому місяці сезону у зв'язку з воєнним станом очікуються зміни графіку вихідних днів на свята. 

Вихідні дні у червні 2022 року Україна

Календарні вихідні дні у червні припадають на такі числа: 4-5.06, 11-12.06, 18-19.06, 25-26.06. Пам'ятайте, що важливо максимально зберігати своє ментальне здоров'я та не обмежувати себе в маленьких радощах, саме тому радимо знайти час на відпочинок у вихідні.

Чи будуть вихідними 13 червня та 28 червня в Україні у 2022 році

Відповідно до Кодексу законів про працю України, у випадку, коли офіційне свято припадає на вихідний день, відбувається автоматичне перенесення вихідного на понеділок. Так мало б статися з 13 червня (перенесення вихідного з 12.06, адже там Трійця). Крім того, 28 червня (вівторок) — це святковий день, відзначається День Конституції України. У мирний час це був би вихідний день, однак статтею 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Тому 13 червня та 28 червня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку. 

Скорочені робочі дні у червні 2022 року Україна

Відповідно до частини 1 статті 53 Кодексу законів про працю України напередодні святкових та неробочих днів тривалість роботи працівників скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні. Це стосується працівників усіх установ, окрім тих, що зазначені у статті 51 Кодексу законів про працю України).

27 червня, у понеділок, мав би бути скорочений робочий день на 1 годину. Проте це було скасовано статею 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Тож у червні 2022 року в Україні скорочених робочих днів не передбачено.

Важливі церковні свята у червні 2022 Україна

Окрім Трійці, у травні є ще ряд важливих церковних свят: 2 червня – Вознесіння Господнє, 11 червня – Троїцька поминальна субота (Батьківська субота), 20 червня – початок Петрового посту. На усі ці дати офіційних вихідних не передбачено. 

Новини по темі