Вихідні у травні 2022 Україна: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Вихідні травень 2022 Україна: скорочені, неробочі, святкові дні. Скільки вихідних на травневі свята?
Unsplash/Rahul Pandit

Вихідні травень 2022: які дні неробочі, які скорочені, коли найбільші церковні свята

Поділитися:

У період війни особливо важливо правильно побудувати свій графік, можливо, навіть кардинально змінити свій образ життя. Психологи радять мати чіткий розподіл тижня на "будні-вихідні", адже це створює відчуття рутини, яка була у нас до війни, яку розпочала росія. У травні передбачені офіційні вихідні дні, які припадають на суботу та неділю, а також багато важливих церковних свят, зокрема й Радониця. Крім того, в останньому місяці сезону у зв'язку з воєнним станом очікуються зміни графіку вихідних днів на свята. Коли очікуються вихідні дні в третьому місяці весни?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі на травень 2022: календар безпечних та небезпечних для самопочуття днів

Вихідні дні у травні 2022 року Україна

Календарні вихідні дні у травні припадають на такі числа: 1.05, 7-8.05, 14-15.05, 21-22.05, 28-29.05. Дозвольте у ці дні собі трохи відпочити та розважитись: пам'ятайте, що зараз важливо максимально зберігати своє ментальне здоров'я та не обмежувати себе в маленьких радощах.

Чи будуть вихідними 2 травня та 9 травня в Україні у 2022 році

Відповідно до Кодексу законів про працю України, у випадку, коли офіційне свято припадає на вихідний день, відбувається автоматичне перенесення вихідного на понеділок. Так мало б статися з 2 травня (перенесення вихідного з 01.05.2022). Крім того, 9 травня (понеділок) — це святковий день, відзначається День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У мирний час це були б вихідні, однак статтею 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Тому 2 травня та 9 травня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку.

Скорочені робочі дні у травні 2022 року Україна

Відповідно до частини 1 статті 53 Кодексу законів про працю України напередодні святкових та неробочих днів тривалість роботи працівників скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні (окрім працівників, зазначених у статті 51 Кодексу законів про працю України).

У травні 2022 року в Україні скорочених робочих днів не передбачено.

Важливі церковні свята у травні 2022 Україна

Окрім Радониці, у травні є ще ряд важливих церковних свят: 9 травня — День поминання спочилих воїнів,  22 травня — День Святого Миколая (Літній Миколай), 24 травня —  День святих Кирила і Мефодія. На усі ці дати офіційних вихідних не передбачено. 

Новини по темі