Чи насправді вагітність шкодить здоровʼю: які висновки зробили науковці

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як вагітність провокує старіння: відповідь спеціалістів
Freepik

Як змінюється організм жінки при вагітності: відповідь спеціалістів.

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Науковці зробили надзвичайну заяву - вагітність провокує старіння. Але, все не так страшно, як здається. Рік тому вчені Гарвардської медичної школи провели дослідження, які довели, що стрес, який переживає жінка під час вагітності впливає на молодість її клітин. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 вітамінів, які найефективніше приймати навесні для підтримки здоров'я і енергії

Нещодавно науковці знову взялися за вивчення організму вагітних. Був проведений ще більш масштабний аналіз зі зразками крові 119 жінок на різних термінах і висновок вийшов ідентичним. Під час виношування дитини спостерігається значний хімічний знос клітин: в організмі деяких жінок відбуваються процеси, які зазвичай притаманні людям на рік-два старшим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анемія чи дефіцит заліза: поради від лікаря, як виявити захворювання

Втім, вчені проаналізували стан жінок в період післяпологового відновлення, а саме - через 3 місяці після пологів. Зʼясувалося, що після пологів організм жінки навпаки покращується. У деяких стан клітин був на 8 років молодшим, ніж на ранніх стадіях вагітності. Особливо молодими виявились клітини у жінок, які годують грудьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі