Допомога від США: на що підуть виділені Конгресом кошти

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Конгрес США ухвалив історичний пакет допомоги для України: подробиці даного рішення - у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:

Що відомо про законопроєкт?

Більш ніж півроку обговорень і, врешті решт, Конгрес США ухвалив проєкт допомоги Україні на майже 61 млрд доларів. За проголосували 311 членів нижньої палати. Затягування розгляду американської допомоги сталося через внутрішньо-політичні чвари між Демократичною та Республіканською партіями, адже цього року Америка обирає президента, і допомога Україні стала інструментом боротьби між політиками. Проте напад Ірану на Ізраїль став поштовхом для Конгресу. Спочатку пакет допомоги для України перебував разом з допомогою Ізраїлю і Тайваню. Згодом новий законопроект щодо допомоги Україні винесли окремо від допомоги Ізраїлю і Тайваню. Згідно з документом, загальний розмір допомоги Україні, який ініціював спікер республіканець Палати представників Майк Джонсон, становить майже 61 млрд доларів. То на що піде американська допомога?

На що підуть кошти?

Третина цих коштів, саме 23,2 млрд доларів, залишаться в США та будуть витрачені на поповнення американських запасів, 13,8 млрд доларів на закупівлю передових систем озброєнь, оборонної продукції та оборонних послуг для України. Ще 11,3 млрди доларів на поточні військові операції США в Європі, майже 2 млрди - економічна допомога, 400 млн - кошти на захист кордонів та гуманітарне розмінування. Також в рамках цього законопроєкту Україна отримає в кредит 7,8 млрда доларів прямої фінансової допомоги державному бюджету. Документ ще мають розглянути у сенаті, і у разі схвалення передадуть на підпис президенту США Джо Байдену.

Чому ухвалили рішення?

Нагадаємо, що до цього основним противником законопроєкту про допомогу Україні був Дональд Трамп, що невпинно тиснув на спікера Майка Джонсона, аби той блокував внесення цього рішення на розгляд і прийняття палатою представників Конгресу США. Натомість, зміна риторики Джонсона була спричинена зустріччю з українцем Сергієм Гайдарджі, що втратив дружину під час одного з бомбардувань Одеси російськими ракетами. Сергій; як і Майк Джонсон є християнами євангелістами, а померла дружина Сергія була донькою пастора.

Та не тільки релігійна прихильність змусила Джонсона прийняти рішення по допомозі Україні, адже фаворит Республіканської партії Дональд Трамп почав втрачати популярність серед виборців. Саме Трамп був головним противником української допомоги і всіма шляхами лобіював свою позицію в парламенті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі