Як дотримуватись норм Міжнародного Гуманітарного Права, коли ворог вчиняє інакше

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чому норми міжнародного гуманітарного права важливі і що таке «Кодекс воїнів світла».

Поділитися:

Україна вже 2 роки знаходиться в стані війни і за цей час рф здійснила безліч військових злочинів як проти цивільних, так і проти військових. Здавалося б, існують певні правила ведення війни, які не можна порушувати. Та, на жаль, ворог робить це постійно і завдає шкоди всій нашій країні і її жителям. Тому назріває питання: а чи варто тоді нам грати по правилах, чи може все ж таки почати діяти дзеркально? Військові та правові експерти спеціально «Сніданку з 1+1» пояснили, чому необхідно дотримуватись норм міжнародного права, навіть у боротьбі з найжорстокішим противником.

Американець Девід Маріано наразі очолює представництво організації «Женевський виклик» в Україні. Раніше чоловік працював на благо гуманітарного права у таких країнах як Афганістан та Ірак, а тепер допомагає Україні і проводить тренінги для військових, та розробляє освітні проєкти та поширює інформацію про міжнародні правові норми під час війни. Організація «Женевський заклик» існує вже більше 25 років і фокусується на реалістичних сценаріях правильних правових дій у конкретних ситуаціях. У співпраці з Міністерством оборони України вони регулярно навчають військовослужбовців необхідної інформації у межах правового законодавства. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України: як зміниться курс долара та які нові податки введуть

Заступниця начальника відділу міжнародного права Департаменту юридичного забезпечення Міноборони Інна Заворотько відкрила головне правильно українського військовослужбовця, що звучить як: 

«Не вбивай того, хто не несе тобі загрози. Не руйнуй те, що може бути не зруйнованим»

Та як дотримуватись його, коли ворог невпинно вчиняє військові злочини? Інна каже, що варто зазначити основні причини, чому подібні до ворога дії можуть бути шкідливими для України: 

«Говорячи про ЗСУ ми застосовуємо конкретні 5 причин. Перше - це цінності, за які воює Україна. Друге - наш імідж, що представляє державу на міжнародній арені і від якого залежить міжнародна підтримка. Третя - обмін військовополоненими. Четверта - обовʼязок. Пʼята - відповідальність за свої вчинки»

Команда «Женевського заклику» створила публічний проєкт «Кодекс воїнів світла», що передбачає створення освітніх відеоматеріалів на тематику Міжнародного гуманітарного права. До проєкту долучилася і відомий український режисер і військовослужбовець Любомир Левицький та військовослужбовець і Герой України Дмитро Фінашин. Дмитро зазначає, що у війську досить специфічне ставлення до Женевської конвенції, та важливо розуміти, що ми як країна ратифікували це законодавство і зобовʼязані його дотримуватися. 

«Якщо ворог буде знати, що, наприклад, в українському полоні з ним будуть поводитись гуманно і будуть його лікувати і ставитись відповідно законодавства. Він буде розуміти, що українські військові мають честь і гідність. Тому є шанс на те, що по ту сторону з нашими полоненими буде таке саме ставлення хоча б від деяких їхніх бійців» 

«Кодекс воїнів світла» наразі доступний на різних платформах і соц мережах, зокрема на YouTube і Instagram.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Коли мама дізналась про моє поранення, вона померла”: у токшоу “Хоробрі серця” Дмитро Олійник розповів про бій за 134 школу в Харкові

Новини по темі