25 незалежних років: 1993

Країна «мільйонерів», півкілограмовий мобільний телефон, найвідоміша в Україні провідниця та кінець світу.

РЕКОРДИ ГІПЕРІНФЛЯЦІЇ

На передноворічному засіданні Кабміну 1992 року прийняли низку декретів, які мали раз і назавжди з покінчити з гіперінфляцією. Зростання цін почалося практично відразу після цих заяв і набирало обертів буквально кожного дня, забезпечивши за підсумками року рекордний на сьогодні - і, сподіваємося, вже назавжди -  для України індекс інфляції - 10 206%.

Гроші не встигали друкувати, люди ходили в магазин з величезними пачками банкнот. За рік буханка хліба подорожчала з 33 карбованців до 2 тисяч, а кілограм м’яса – з 800 карбованців до 53 тисяч. Дістати такі суми багатьом українцям було просто нізвідки. На підприємствах зарплати стали видавати продуктами праці: тим, хто працював на м’ясокомбінатах, хлібо- і молокозаводах, пощастило. Найважче доводилося шахтарям.

ВАУЧЕРИ

В Україні вперше чують про приватизаційні ваучери. Кожен громадянин країни може стати власником 1/52-мільйонної частини (за тодішньою чисельністю населення) всенародного надбання. У грошах це «надбання» уряд оцінив в астрономічну суму - понад 520 трильйонів карбованців, тобто один ваучер коштував у 1993 року 10 млн 50 тисяч крб. На жаль, уже до кінця року ці гроші перетворилися на ніщо через стократну інфляцію.

 

БІЛЕ БРАТСТВО ТА КІНЕЦЬ СВІТУ

У пошуках моральних орієнтирів громадяни частіше потрапляють до лав тоталітарних сект. У листопаді 1993 року Марія Деві Христос (вона ж колишня комсомольська активістка Марина Цвигун) призначає кінець світу. Сектанти Білого Братства з нею на чолі захоплюють Софійський собор для масового самознищення. Фанатиків затримує міліція, і лідери секти отримують різні терміни ув’язнення. 

 

(?) УКРАЇНА ПОГОДИЛАСЯ ВІДДАТИ ЯДЕРНУ ЗБРОЮ 

Після розвалу Радянського Союзу Україні дістався третій у світі за потужністю ядерний потенціал. У вересні 1993 року в Масандрі Леонід Кравчук і Борис Єльцин узгодили документ, відповідно до якого Київ протягом двох років мав передати Російській Федерації свої ядерні боєприпаси. 10 січня 1994 року Україна відмовилася від ядерної зброї.

 

ПЕРШИЙ ДЗВІНОК ЗА ДОПОМОГОЮ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ

1993 год став роком народження мобільного зв’язку в України.  Щоправда, мобільні того часу були автомобільними, бо величезні коробки з трубками ставили здебільшого в салони дорогих іномарок. Перший дзвінок у липні 1993 року публічно зробив президент Леонід Кравчук.

Телефонував він нашому послу в Німеччину з досить габаритного за теперішніми мірками апарату «Моторола Associate-2000» вагою близько 400 г і ціною приблизно $2000. Слідом за ним «трубки» почали купувати чиновники, бізнесмени, зірки шоу-бізнесу.

НІЧНІ РЕЙВИ

У Києві з'являється нова розвага — нічні клуби, в яких діджеї грають новомодну музику «хаус». Перші столичні «рейви» відкрилися при готелях «Русь» , «Либідь» і «Мир» . Вибір пояснювався просто: готелі були обладнані найсучаснішими барами, а бар — атрибут нічного клубу так само, як і діджей. Вже до середини 1990-х рейв-вечірки стають масовим явищем .

УКР-ПОП

Навесні 1993 у Києві був створений український рок-гурт Green Gray. У його творчості простежується суміш різних стилів і музичних напрямів - фанку, року, тріп-хопу, дабстепа. Самі учасники групи жартома називали свій стиль «укр-попом» - за аналогією з «брит-попом». Хлопці першими і двічі в історії української музики їздила на церемонію нагородження MTV Europe Music Awards в Лондон (1996) і Берлін (2009) . Першими уклали контракт з компанією Pepsi ( 1996 ) .

Loading...

Гурт Green Grey першим в історії української рок-музики почав виступати одночасно з живим діджеєм, влаштовувати супер шоу з використанням спецефектів, піротехніки і сценічних трансформацій.

 

ПОЯВА ВЄРКИ СЕРДЮЧКИ

1 квітня 1993 нікому не відомий артист Андрій Данилко вперше постав перед публікою в образі Вєрки Сердючки. Незабаром цей персонаж захопив телеекрани всієї країни. Андрію Данилку зі шкільної лави твердили, що у нього немає сценічного таланту. Щоб зробити груди, він підкладав спочатку надуті презервативи, пізніше – повітряні кульки. Першим гонораром Андрія за Сердючку стали три каністри бензину. Автомобіля у нього не було. 6 років потому один виступ Вєрки Сердючки на корпоративі коштуватиме від 50 тисяч доларів, а у 2007 вона посяде друге місце на музичному конкурсі «Євробачення».

Loading...

ПОЧАТОК КАР’ЄРИ ОЛЕКСАНДРА ПОНОМАРЬОВА

Loading...

Фестиваль «Червона рута-1993» став пропуском до шоу-бізнесу для Олександра Пономарьова. Уперше вийшовши на професіональну сцену, він здобув перше місце в номінації «популярна музика». А наприкінці 1993-го Пономарьова назвали найкращим поп-співаком України. Він утримував це звання більше десяти років.

Більше новин