Особливий український оберіг: від чого захищає лялька-мотанка і що з нею не можна робити згідно з віруваннями наших предків

Учениця Мольфара
14:00
Лялька-мотанка: від чого вона захищає, де має стояти вдома та що з нею не можна робити

Лялька-мотанка: від чого вона захищає, де має стояти вдома та що з нею не можна робити

Поділитися:

З понеділка по п'ятницю о 14:00 на телеканалі 1+1 Україна транслюють український серіал Учениця Мольфара – захопливу й пізнавальну історію про те, як багатовікові українські традиції та мудрі знання можуть допомогти людям знайти шлях до вирішення власних життєвих проблем.

За сюжетом головна героїня Христина за допомогою традиційних українських мотанок може бачити долі людей і допомагати їм у складних життєвих ситуаціях.

Традиції створення та використання мотанок, як родових оберегів українців, збереглися і продовжують відроджуватися. Лялька-мотанка - сильний сакральний предмет і особливий оберіг, що несе в собі мудрість поколінь і силу стародавніх вірувань, і є символом добра й благополуччя, надії на краще.

У цьому матеріалі розповідаємо, як лялька-мотанка може захистити людину, яка вірить у її особливу силу та де, згідно з віруваннями, її потрібно розташувати в оселі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія, що триває понад 5 тисяч років: цікаві факти про український сакральний символ ляльку-мотанку

Кукла-мотанка, як потужний оберіг

Здавна вважається, що мотанка захищає дітей і дорослих від хвороб, злих духів, бід і нещасть. Крім того, що, згідно з віруваннями, мотанка оберігає від усього злого, негативного і поганого, вона також здатна надати людині силу життя, здоров'я, доброту, мудрість і світлі почуття.

Наші пращури вважали, що мотанка є символом чистоти та духовного зростання, а також використовували вузликові ляльки в боротьбі з хворобами дітей. Вважалося, що нова мотанка здатна увібрати в себе хворобу дитини, після чого її спалювали - такий обряд, як вірили наші предки, допомагав швидше одужати.

Учениця Мольфара

Крім того, існувала думка, що мотанка зберігає енергетику роду, тому було прийнято передавати правила її створення з покоління в покоління. Сьогодні, коли мистецтво створення справжньої української мотанки відроджується, вона знову може стати повноцінною родинною спадщиною, що ввібрала в себе вікові знання та вірування.

Кукла-мотанка: значення кольорів

При створенні ляльки мотанки кольори мали особливе значення. Вважалося, що від кольору мотанки залежить, яке вона нестиме значення і від чого саме оберігатиме.

Так, жовтий колір символізував яскраве сонце і його життєдайну силу, і використовувався, щоб надати людині життєвої енергії та добробуту, а червоний слугував захистом від хвороб і злих духів. Зелений колір вважався символом здоров'я, відродження і сили, тоді як блакитний або синій - кольором зцілення й очищення. Білі мотанки створювали для гармонії та духовного зростання, а коричневі відтінки означали родючість і зв'язок із рідною землею.

Учениця Мольфара

Кукла-мотанка: де не можна ставити і що з нею не можна робити

Наші предки вірили, що місце, де стоїть лялька-мотанка, також має значення. Традиційно її ставили вдома біля стіни або в кутку навпроти вхідних дверей, щоб вона відганяла всю негативну енергію. Раніше мотанку ставили в тих місцях, де стоять ікони, і обов'язково на видному місці - щоб людина, яка заходить до будинку, відразу звертала на неї увагу. Вважалося, що якщо в гостя, який прийшов у дім, погані наміри, то мотанка вбереже від біди й негативної та руйнівної енергії.

Коли мотанку вносили в дім, то завжди ставили її на почесне місце на підставку таким чином, щоб вона могла «оглядати» кімнату. А ось підвішувати ляльку-мотанку категорично не можна, як і закривати її в шафі.

Не пропустіть нові серії Учениця Мольфара з понеділка по п'ятницю о 14:00 на телеканалі 1+1 Україна! Подивитись всі серії серіалу також можна онлайн – вони доступні для перегляду на сайті 1plus1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Не лише про цілющі трави, а й про традиції та народні прикмети»: Олена Михайличенко поділилась цікавими фактами про серіал Учениця Мольфара та заінтригувала справжньою магією української землі

 

Новини по темі