«Я мрію, щоб Україна з «держави біля моря» стала морською державою», — командувач ВМС Неїжпапа в інтерв’ю Наталії Мосейчук

Командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа в інтерв'ю Мосейчук+ розповів про складнощі боротьби за Крим та Чорне море

Командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа розповів Наталії Мосейчук про його війну — з 2014 го, про втрату Криму і їх, кримських моряків, які стали заручниками великої геополітичної гри. А ще про плани на свій повноцінний флот, Кримський міст та зустріч з севастопольцями. Скоро…

«Коли ти їдеш на автомобілі з Севастопольскими номерами через всю Україну, ти чужий тому, що ти тєтушка якась, яка приїхала або з Донецька, або з Криму. А коли ти приїжджаєш в Крим і ти військовий українець, ти — бандерівець», — згадує Олексій Неїжпапа ставлення до військових з Криму напередодні 2014 року.

Командувач ВМС стверджує: після початку російської агресії ситуація змінилася, адже окупація Кримського півострова чітко розмежувала — де чужий, де свій.

«Я не думав взагалі: я українець, я служу Україні — які можуть бути ще питання?»

Після повномасштабного вторгнення у 2022 році Військово-морські сили отримали низку ключових завдань серед яких була й організація зернового коридору: «Ми повинні були зробити коридори, по яких цивільні судна могли спокійно рухатися у наші порти. Дуже складна робота. Нам довелося зачистити майже в ручному режимі деякі мінні поля».

І додає: для цього потрібно було “прочесати” все під водою, водночас знищуючи російські кораблі, які намагалися заблокувати шлях до українських портів.

«Зараз Чорне море найбільш небезпечне у питанні мінної небезпеки у Європі… Один з пріоритетів розвитку ВМС і наших звернень до партнерів це підвищення протимінної спроможності Військово-морських сил, — стверджує Олексій Неїжпапа. — За 2 роки ВМС знешкодили більше 100 мін. Таким досвідом, як у нас, мало хто може зараз похвалитися».

Війна потребує технологічного розвитку.

«Все, що використовується в житті людини, все буде використовуватися у війні, всі нові технології», — говорить військовий. Також додає, що хоче, аби Україна стала морською державою, а не лише державою з виходом до моря.

Та для цього треба знешкодити ворога.

«Кримський міст залишається логістичним ланцюгом окупаційних військ. І для військових це буде військова ціль», — зауважив Олексій Неїжпапа.

Які технології допоможуть очистити Чорне море від мін? Які накази отримували ВМС на початку повномасштабного вторгнення? І що буде з Кримським мостом? Дивіться у новому епізоді проєкту «Мосейчук+».

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Перемир’я зараз буде невигідне Україні», — системна аналітикиня в інтерв’ю Наталії Мосейчук

 

Більше новин