Однією з популярних ягід у період зимових свят є хурма. Напередодні Нового року ми вирішили нагадати про корисні властивості хурми та як обирати хурму до новорічного столу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 продуктів з йодом, які повинні бути в раціоні українців (поради від ендокринолога)
Хурма – ягода, яку також називають "серцевим яблуком". Вона багата вітамінами та елементами, які особливо необхідні в період холодів. В хурмі містяться:
Важливо: у 100 г хурми міститься 10 % добової норми клітковини (це удвічі більше, ніж в яблуках)!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зігрітися за допомогою їжі: список корисних продуктів від лікаря-ендокринолога
►Позитивно впливає на серцево-судинну систему та щитоподібну залозу.
►Зміцнює імунітет та допомагає при застуді та кашлю.
►Покращує роботу шлунка і кишківника.
►Сприяє покращенню роботи печінки та зору.
►Збагачує організм залізом, що корисно при анемії.
►Допомагає зняти нервову напругу та підвищити рівень працездатності.
►Виводить зайву воду з організму та зменшує набряки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно заморозити овочі на зиму (поради у Сніданку з 1+1)
Хурма не рекомендується до вживання при запорах, надмірній вазі та дітям віком до 3-х років. Також ягоду не можна їсти людям, які страждають на виразку шлунка та проблеми з нирками.
►Визначитися із сортом. Найпоширеніші види:
►Звернути увагу на колір ягоди: якщо хурма має насичений оранжевий колір, – у ній високий вміст вітаміну А (бета-каротину).
►Оглянути ягоду. У зрілої хурми повинен бути тонкий медовий аромат, суха плодоніжка та м'які, але водночас пружні боки.
Важливо! Щоб не нашкодити здоров’ю, рекомендується вживати не більше 2–3 плодів хурми на день.