10 продуктів з йодом, які повинні бути в раціоні українців (поради від ендокринолога)
Ці продукти допоможуть захистити здоров'я щитоподібної залози.
Йододефіцит спостерігається на більшості територій України, які віддалені від моря або знаходяться в гірській місцевості. Як забезпечити організм важливим елементом та в яких продуктах він міститься? Про це детально розповіли в "Сніданку з 1+1".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 найбільш шкідливих продуктів та чим їх можна замінити? Розповідає дієтологиня Наталія Самойленко
Йод необхідний для підтримання здоров'я щитоподібної залози. Нестача мікроелементу в організмі здатна призвести до порушення метаболізму, інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин, а також росту у дітей.
Людський організм не синтезує йод. Ми змушені щоденно отримувати цю речовину, яка міститься в добре знайомих нам та звичних продуктах. Лікар-ендокринолог Наталія Самойленко назвала продукти, які збагатять організм йодом.
Продукти, в яких міститься йод
- буряк
- темний виноград
- яблука
- листя салату
- волоський горіх
- морська риба: пікша, оселедець, скумбрія, тунець, лосось
Однак будь-яка термічна обробка зменшує вміст йоду в продуктах. Не зайвим буде поповнювати йодові запаси організму медикаментозно, але перед цим варто проконсультуватися зі спеціалістом. Денна доза для людини — 150-200 мікрограмів. Також варто пам'ятати, що в жодному разі не можна вживати рідкі розчини йоду.
"Ми потім лікуємо наслідки передозування йоду саме розчинами. Є багато різних розчинів: люголь або спиртовий вид йоду. Там дуже великі дозування і там інша формула йоду, яка не підходить для щитоподібної залози, для синтезу гормонів. Вона може тільки нашкодити", — пояснила лікар-ендокринолог.