10 продуктів з йодом, які повинні бути в раціоні українців (поради від ендокринолога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Які продукти багаті на йод: пояснює ендокринолог Наталія Самойленко

Ці продукти допоможуть захистити здоров'я щитоподібної залози.

Поділитися:

Йододефіцит спостерігається на більшості територій України, які віддалені від моря або знаходяться в гірській місцевості. Як забезпечити організм важливим елементом та в яких продуктах він міститься? Про це детально розповіли в "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 найбільш шкідливих продуктів та чим їх можна замінити? Розповідає дієтологиня Наталія Самойленко

Йод необхідний для підтримання здоров'я щитоподібної залози. Нестача мікроелементу в організмі здатна призвести до порушення метаболізму, інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин, а також росту у дітей.

Людський організм не синтезує йод. Ми змушені щоденно отримувати цю речовину, яка міститься в добре знайомих нам та звичних продуктах. Лікар-ендокринолог Наталія Самойленко назвала продукти, які збагатять організм йодом.

Продукти, в яких міститься йод

  • буряк
  • темний виноград
  • яблука
  • листя салату
  • волоський горіх
  • морська риба: пікша, оселедець, скумбрія, тунець, лосось

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Користь і шкода молока: чи можуть молочні продукти принести шкоду здоров'ю та чи варто пити молоко після 25 років (лікар-дієтолог розвінчує найпопулярніші міфи)

Однак будь-яка термічна обробка зменшує вміст йоду в продуктах. Не зайвим буде поповнювати йодові запаси організму медикаментозно, але перед цим варто проконсультуватися зі спеціалістом. Денна доза для людини — 150-200 мікрограмів. Також варто пам'ятати, що в жодному разі не можна вживати рідкі розчини йоду.

"Ми потім лікуємо наслідки передозування йоду саме розчинами. Є багато різних розчинів: люголь або спиртовий вид йоду. Там дуже великі дозування і там інша формула йоду, яка не підходить для щитоподібної залози, для синтезу гормонів. Вона може тільки нашкодити", — пояснила лікар-ендокринолог.

Новини по темі