Як зігрітися за допомогою їжі: список корисних продуктів від лікаря-ендокринолога

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Список продуктів, які допоможуть зігрітися взимку (поради від Наталії Самойленко)
Freepik

Які продукти слід вживати, щоб завжди почуватися енергійно та тепло?

Поділитися:

В Україні обіцяють важку зиму через війьскову агресію рф. Вже сьогодні українці змушені економно використовувати електроенергію на тлі ворожих ракетних обстрілів. Очікується, що в квартирах та домівках взимку буде не так тепло, як раніше. В "Сніданку з 1+1" лікар-ендокринолог Наталія Самойленко розповіла, як можна зігрітися за допомогою продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допоможи енергетикам: коли можна та не можна користуватися електроприладами (інфографіка)

Продукти, які допоможуть зігрітися взимку:

  • Спеції
  • Хрін, гірчиця
  • Жири (сало, горіхи, насіння)
  • Тваринні білки (м'ясо, риба)

"Перша значна група продуктів, яка нам необхідна для зігрівання, це концентрати енергії, які містять багато калорій та які при перетравленні перетворюються в енергію. Це, звісно, жири, тобто сало, горіхи, масла. Такі продукти повинні бути в вашій валізці про всяк випадок в більшій кількості. Друга група — гострі спеції. Вони прискорюють кровообіг і тим самим нас зігрівають. Намагайтеся поєднувати ці продукти між собою. І третя група — продукти тваринного походження (м'ясо, яйця, риба)", — пояснила лікар-ендокринолог Наталія Самойленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продукти, які довго зберігаються без холодильника: чим запастися на випадок вимкнення електроенергії

Не менш важливу роль у процесі треморегуляції людини відіграє щитоподібна залоза та її гормон тироксин. Саме тому важливо турбуватися про здоров'я цього органу. У цьому теж допоможе здорове харчування, каже експертка. Старайтеся частіше додавати в раціон продукти, що містять йод: рибу, волоські горіхи, водорослі, м'ясо.

"Можна сказати, що щитоподібна залоза — це королева обмінних процесів, яка також добре впливає на процес терморегуляції. Щоб тироксин нормально синтезувався у достатній кількості, нам потрібно правильно "годувати" свій орган терморегуляції. Він любить "їсти" йод, який міститься у водорослях, рибі, волоських горіхах. Другий компонент, який необхідний для синтезу гормонів щитоподібної залози, — це білок (яйця, м'ясо, риба)".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 продуктів з йодом, які повинні бути в раціоні українців (поради від ендокринолога)

Що взяти поїсти в укриття, щоб вистачило енергії та сил на цілий день

Лікар-ендокринолог радить брати вже перелічені продукти-концентрати енергії.

"Візьміть горіхи, насіння, сало, шматок хліба та додайте зверху якусь гостру спецію. До походу в укриття можна приготувати термос білків в рідкому та теплому стані, наприклад, м'ясний бульйон. Ви будете теплими та ситими. Навіть на психологічний фон ці страви теж досить добре впливають", — зазничила експертка.

Також слід пам'ятати, що людям, у яких є проблеми із травленням або шлункові захворювання, не рекомендується вживати надто гострі продукти.

Новини по темі