Всесвітня організація охорони здоров’я оновила свої рекомендації на основі останніх наукових даних. Нові рекомендації спрямовані на зниження ризику нездорового збільшення ваги та профілактику захворювань, таких як цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні порушення та деяких типів раку. Зміни стосуються вживання жирів та вуглеводів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Омолоджує та бореться з набряками: 10 корисних властивостей молодої картоплі
►Раціон дорослої людини повинен містити не більше 30% жирів від загальної кількості спожитих джерел енергії. Людям від 2 років і старше рекомендується вживати якомога більше ненасичених жирних кислот, які містяться у різних видах горіхів, таких як волоські, мигдаль і арахіс, а також в рослинних оліях. Корисними джерелами ненасичених кислот є авокадо, лосось, оселедець, скумбрія, а також насіння соняшнику, льону, кунжуту, гарбузове насіння тощо.
►ВООЗ радить обмежувати споживання насичених жирів до 10%. Вони містяться у жирному м'ясі, молочних продуктах, твердих жирах та оліях, таких як масло, сало, пальмова та кокосова олія.
►Трансжири слід уживати не більше 1% як з промислово вироблених продуктів, так і з продуктів тваринного походження. Це можуть бути запечені і смажені продукти, снеки, м'ясні та молочні продукти від тварин.
►Насичені та трансжирні кислоти в раціоні можна замінити на поживні речовини, які містяться в овочах, зелені, бобових, зернових продуктах.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи справді найпопулярніший цукрозамінник викликає рак: відповідь у "Сніданку з 1+1"
Всесвітня організація охорони здоров'я нагадує, що обмеження споживання вільного цукру є важливим для збереження здоров'я. Особливо важливо вживати якісні вуглеводи — продукти з цільного зерна, овочі, фрукти і бобові.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим небезпечний лептоспіроз і як від нього захиститися (роз'яснення лікаря-інфекціоніста)