Омолоджує та бореться з набряками: 10 корисних властивостей молодої картоплі

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чим корисна молода картопля та як її правильно обирати — 1+1
Freepik

Чи можна картоплею омолодити організм? Корисні властивості молодої картоплі.

Поділитися:

В Україні більше 100 різновидів картоплі. Вони відрізняються термінами достигання, формою та кольорами. Бульба може бути білою, жовтою, синьо-фіолетовою або рожевою. Влітку особливо актуальна молода картопля. Чи можна такою картоплею омолодити організм та які корисні властивості вона має — розповіли в "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пісні голубці з картоплею та грибами: рецепт від Валентини Хамайко в "Сніданку з 1+1"

Молода картопля: корисні властивості

Підтримує здоров'я, зміцнює судини та перешкоджає розвитку пухлин. Молода картопля містить багато антиоксидантів, які позитивно впливають на стан організму.

Збагачує вітаміними. У складі картоплі є ціла низка вітамінів A, B1, B2, B5, B6, C, E, K. Наприклад, у молодих коренеплодах вітаміну С втричі більше, ніж у картоплинах, які пережили зиму. 

Зміцнює кістки, нормалізує тиск та мінімізує набряки. Молода картопля багата на різноманітні мінерали, серед яких калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, йод і сірка. Наприклад, магній корисний для кісток та допомагає нормалізувати тиск. Калій виводить зайву рідину з організму, що корисно при набряках.

Підходить для схуднення та збалансованого харчування. В молодій картоплі міститься мінімальна кількість калорій: у сирому вигляді — 61 ккал на 100 грамів продукту, у відвареної — 75-90 ккал на 100 г, що корисно для дієтичного харчування.

Омолоджує. Молода картопля багата на біофлавоноїди — найсильніші антиоксиданти, які продовжують молодість.

Як обирати та чистити молоду картоплю

Обираючи картоплю, уважно дивіться, щоб вона була без зелених плям і не пошкоджена. Про запас не набирайте, оскільки така картопля погано зберігається. Її потрібно одразу приготувати та з'їсти.

Чистити молоду картоплю легко. Наприклад, можна потерти її господарчими рукавичками або грубою стороною нової губки для миття посуду, потім промити. Ще можна насипати солі у ємність із картоплею, щільно закрити і трусити, доки шкірка не злізе. А також просто добре помити і посмажити, зварити або запекти зі шкіркою.

 

 

Новини по темі