Чим небезпечний лептоспіроз і як від нього захиститися (роз'яснення лікаря-інфекціоніста)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Небезпечна інфекція лептоспіроз: симптоми та як вберегтися
Freepik

Як можна заразитися лептоспірозом? Симптоми та профілактика небезпечного захворювання.

Поділитися:

Лептоспіроз — гостре інфекційне захворювання, яке може потрапити в організм людини через відкриті рани, подряпини, порізи або через слизові оболонки, наприклад, рот або ніс. В Україні поширення цього інфекційного захворювання має сезонний характер і найчастіше спостерігається влітку. Як захиститися від хвороби, розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи справді найпопулярніший цукрозамінник викликає рак: відповідь у "Сніданку з 1+1"

Де можна підхопити лептоспіроз

Влітку люди проводять більше часу на дачах, присадибних ділянках, в селах, а також купаються у відкритих водоймах або просто перебувають біля цих водойм. Це саме ті місця, де ризик підхопити лептоспіроз найвищий.

"Від людини до людини цей збудник не передається. Основним збудником є гризуни, пацюки, ховрашки, які на полі живуть або десь в річковій місцевості. Ця бактерія потрапляє через безпосередньо гризунів або інших тварин, потрапляючи в водойму сечею", — пояснив Роман Понамаренко, лікар-інфекціоніст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 продуктів, які викликають набряки влітку (пояснює дієтологиня)

Лептоспіроз: симптоми

Підступність захвороювання полягає в тому, що спочатку лептоспіроз проявляється як гостре ГРВІ або грип. Це супроводжується високою температурою, що часто призводить до того, що люди ігнорують симптоми і не звертаються до лікаря. Втім, далі симптоматика може розвиватися в залежності від ступеня інфікованості.

"В залежності від ускладнення може виникати ниркова недостатність, труднощі з сечовипусканням. Може з'явитися жовтяниця та нестерпний біль у м'язах по всьому тілу", — зазначив лікар-інфекціоніст.

Лептоспіроз симптоми - 1+1

Як захиститися від лептоспірозу влітку

Лептоспіроз може протікати з госпіталізацією та реанімацією. На жаль, часто закінчується летальними випадками. Лікарі наголошують: якщо після контакту з природою у вас з'явилися симптоми, такі як підвищена температура, зверніться до сімейного лікаря. Інкубаційний період лептоспірозу триває 14 днів, але він може проявитися і раніше. Для виявлення захворювання необхідні спеціальні дослідження, оскільки звичайний аналіз крові недостатньо інформативний.

Новини по темі