Чи справді найпопулярніший цукрозамінник викликає рак: відповідь у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи справді цукрозамінник викликає рак
Unsplash

Аспартам може викликати рак: експерти ВОЗ хочуть визнати його "ймовірним канцерогеном".

Поділитися:

Один із найпопулярніших цукрозамінників – аспартам – можливо викликає рак. Експерти ВОЗ хочуть визнати його "ймовірним канцерогеном". Аспартам є у складі дієтичних газованих вод, жувальних гумок, сиропів від кашлю. Чи означає це, що продукти небезпечні? Що про цей підсолоджувач кажуть українські дієтологи?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти можуть спричинити рак і як харчуватися, щоб його уникнути (розказує онколог у "Сніданку з 1+1")

Чи справді цукрозамінник викликає рак

Популярний підсолоджувач, що використовують в дієтичних напоях може провокувати рак? Заголовки з такими запитаннями з'явилися у західних медіа. А все через останні дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я. Міжнародне агентство з дослідження раку, що є підрозділом організації, назвало підсолоджувач
аспартам "можливо канцерогенним", а саме аспартамом заміняють звичайний цукор у популярних дієтичних напоях, жувальних гумках, солодощах і сиропах від кашлю, каже дієтолог Олена Зінченко:

"Аспартам сам по собі у 200 разів солодший за цукор. Його потрібно буквально трошечки, щоб передати усі смакові якості доданого цукру, якого потрібно сипати ложками". 

Подібні дослідження щодо безпеки цукрозамінників експерти ВОЗ проводять щороку, пояснює дієтолог. 42 роки тому експерти цієї ж організації встановили, що вживання аспартаму безпечне у певних дозах: 40 мг підсолоджувача на кілограм маси тіла людини:

"Якщо взяти, що середньостатистична людина важить  60 кілограмів, щоб вона перевищила норму, вона має випити від 12 баночок або пляшечок таких солодких напоїв. Я не думаю, що людина може випити таку кількість".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 продуктів, які викликають набряки влітку (пояснює дієтологиня)

Загалом експерти ВОЗ класифікують продукти за чотирма рівнями:

  1. канцерогенний 
  2. ймовірно канцерогенний 
  3. можливо канцерогенний 
  4. не підлягає класифікації 

За даними Reuters, що посилаються на свої джерела, комісія хоче додати аспартам до списку так званих "можливо канцерогенних" для людини. Відповідну заяву нібито готують на 14 липня. Але до цього часу своє дослідження щодо аспартаму ще має провести спільний комітет експертів ВООЗ, а також продовольчої та сільськогосподарської організації з харчових добавок.

Чи справді найпопулярніший цукрозамінник викликає рак, дивіться:

Новини по темі