Шовковиця містить вітамін C, залізо й антиоксиданти, які допомагають контролювати рівень цукру в крові, знижувати «поганий» холестерин і підтримувати здоров'я серця, мозку й очей.
Крім корисних властивостей, шовковиця цінується за солодкий смак і універсальність: з ягід роблять сік, вино, чай, варення або сушать для перекусів.
У цьому матеріалі редакція сайту 1plus1 зібрала результати досліджень, які пояснюють, чому цю ягоду сміливо можна назвати суперфудом.
Холестерин - важливий жироподібний компонент кожної клітини організму. Але його підвищені показники пов'язані з ризиком серцево-судинних захворювань. Дослідження показують, що екстракти шовковиці допомагають знижувати надлишок жирів у крові та покращують співвідношення «поганого» LDL і «хорошого» HDL холестерину. Згідно з висновками вчених, шовковиця може бути особливо ефективною в цьому плані.
Також є дані, що ягоди знижують окислювальний стрес і зменшують накопичення жиру в печінці, що може допомагати в профілактиці жирового гепатозу. Однак поки що підтверджуючих досліджень на людях недостатньо.
У людей з діабетом 2 типу після їжі рівень цукру в крові часто різко підвищується. Шовковиця містить речовину 1-дезоксіножіріміцін (DNJ), яка уповільнює розщеплення вуглеводів в організмі. Завдяки цьому цукор у крові після їжі піднімається повільніше.
Вчені зазначають, що темні ягоди містять більше активних сполук, які забезпечують такий ефект.
Окислювальний стрес в організмі пов'язаний з ушкодженням клітин і підвищенням ймовірності раку.
Антиоксиданти, що містяться в шовковиці, можуть знижувати рівень окислювального стресу. У лабораторних дослідженнях виявлено ефекти проти раку легень та молочної залози. Утім, поки що немає даних, які б доводили, що шовковиця ефективніша в профілактиці раку, ніж інші фрукти та ягоди.
Регулярне вживання шовковиці може позитивно впливати на здоров'я серцево-судинної системи. Ягоди допомагають знижувати загальний рівень холестерину та «поганий» холестерин, що зменшує ризик атеросклерозу - процесу, за якого на стінках артерій утворюються небезпечні бляшки.
Крім того, антиоксиданти в шовковиці допомагають знижувати окислювальний стрес, який пошкоджує клітини судин, підтримуючи їхню еластичність і знижуючи ризик інфарктів та інсультів. Включення цих ягід до раціону може стати простим і смачним способом турботи про серце.
Шовковиця багата на флавоноїди - рослинні сполуки, які захищають клітини мозку від старіння та окисного пошкодження. Дослідження показують, що регулярне вживання флавоноїдів може сповільнювати розвиток когнітивних проблем і підтримувати пам'ять, концентрацію та увагу з віком.
Крім того, антиоксиданти в ягодах допомагають покращувати кровотік і постачання мозку киснем, що важливо для розумових здібностей. Шовковиця може стати смачним доповненням до раціону для тих, хто хоче підтримувати здоров'я мозку протягом усього життя.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: