Український суперфуд: в чому користь калини та як її правильно вживати

Калина: користь, способи вживання, протипоказання та як правильно зберігати
Freepik
Поділитися:

Її оспівували в піснях, використовували в обрядах, а також цінували за унікальні цілющі властивості. В народній медицині калина здавна вважалася природним лікарем, здатним покращити здоров'я і навіть вилікувати недуги.

Українці здавна цінували калину не лише як символ, а й як справжній дар природи. Її лікувальні властивості підтверджені наукою, а рецепти з калиною передаються з покоління в покоління.

Ягоди калини – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Вони містять у два рази більше вітаміну С, ніж цитрусові, що робить їх ідеальним засобом для зміцнення імунітету. Лише одна столова ложка ягід здатна забезпечити добову норму цього вітаміну.

Калина має потужну тонізуючу дію, яку нерідко порівнюють із впливом кави. Однак, на відміну від кофеїну, вона не викликає стресового навантаження на організм, а навпаки – м'яко підтримує енергетичний баланс.

Серед основних корисних властивостей калини:

  • зниження рівня холестерину в крові;
  • нормалізація роботи серця та судин;
  • зниження артеріального тиску;
  • підвищення рівня гемоглобіну;
  • профілактика анемії;
  • стимуляція апетиту;
  • покращення роботи шлунково-кишкового тракту;
  • виведення токсинів;
  • поліпшення сну;
  • антибактеріальна та протизапальна дія.

Коли калина може бути небезпечною?

Попри велику користь, існують випадки, коли вживання калини може зашкодити. Не рекомендується її споживати при гострих запаленнях шлунку та кишківника, гіпертонії (оскільки вона знижує тиск), подагрі, а також при індивідуальній непереносимості. Варто утриматися від калини під час вагітності та лактації, оскільки вона може викликати алергічну реакцію.

Народні рецепти з калиною

Відвар із ягід калини з медом – допомагає при застудах і хронічних захворюваннях легеневої системи. Для його приготування достатньо залити столову ложку ягід окропом, настояти і додати мед за смаком.

Відвар кори калини – застосовують при шкірних захворюваннях, підвищеному потовиділенні та пелюшковому дерматиті у дітей.

Сік калини – відомий своїми жовчогінними та сечогінними властивостями, що корисно при проблемах із нирками та печінкою.

Калина в косметології – її використовують для приготування омолоджувальних масок для обличчя, що допомагають покращити стан шкіри.

Як заготовляти і зберігати калину?

Збирати ягоди найкраще наприкінці осені, коли вони стають насиченого червоного кольору і максимально насичуються корисними речовинами. Традиційно калину перетирають із цукром у пропорції 1:1, але фахівці рекомендують заморожувати ягоди. Це дозволяє зберегти всі її корисні властивості без зайвого вживання цукру, що особливо актуально для тих, хто слідкує за фігурою. До речі, після заморожування або сушіння гіркота калини зменшується, що робить її смак приємнішим.

Тож, не забудьте покласти кілька гілочок калини у морозильну камеру – вони стануть незамінною допомогою у сезон застуд і подарують вашому організму справжню силу природи. Будьте здорові!

Правова інформація. Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити тільки лікар. Не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Калина — це материнство, а ромб — щастя: у серіалі Учениця Мольфара розповіли про унікальні значення символів на вишиванці

Новини по темі
Всі новини