У чому користь дині: 8 науково доведених фактів, про які ви могли не знати
Солодка, соковита й освіжаюча диня не просто смачний літній фрукт, а справжній суперфуд для здоров'я.
Диня містить клітковину, вітаміни та антиоксиданти, що підтримує імунітет, травлення і навіть стан шкіри.
У цьому матеріалі розповідаємо, у чому користь дині згідно з результатами досліджень учених.
Користь дині: 8 фактів, підтверджених дослідженнями
1. Допомагає підтримувати водний баланс
В одній чашці нарізаної дині — понад 150 мл води. Це природний і смачний спосіб підтримувати рівень рідини в організмі, особливо влітку.
Гідратація важлива не тільки для самопочуття, а й для роботи серця, легень і суглобів. Крім того, раніше вчені встановили, що люди, які п'ють достатньо рідини, рідше стикаються з хронічними захворюваннями і живуть довше.
2. Зміцнює імунну систему
Одна порція дині дає організму близько третини добової норми вітаміну С — ключового вітаміну для імунітету. Він допомагає організму боротися з вірусами, бактеріями та запаленням.
Більше того, вітамін С має антиоксидантну дію, що знижує ризик хронічних захворювань і захищає клітини від ушкоджень.
3. Підтримує здоровий тиск
Диня майже не містить натрію, але багата на калій - це ідеальне поєднання для серця. Калій допомагає ниркам виводити надлишок солі, розслабляє стінки судин і тим самим знижує тиск, запевняють вчені.
Крім того, у складі дині є речовини, що стимулюють вироблення оксиду азоту, який, своєю чергою, сприяє розширенню судин.
4. Може допомогти контролювати рівень цукру в крові
Фрукти — не вороги діабетикам, і диня тому доказ. Як показують дослідження, помірне споживання дині вчені пов'язують із кращою чутливістю до інсуліну та зниженням ризику діабету 2 типу.
Також фрукти, включно з динею, благотворно впливають на мікробіом кишківника, а це безпосередньо пов'язано з обміном глюкози і загальним метаболізмом.
5. Покращує травлення
Як раніше встановили вчені, клітковина і вода — два ключі до здорового травлення, і диня поєднує їх в ідеальних пропорціях. Вона м'яко стимулює перистальтику і допомагає боротися із закрепами.
Якщо у вас чутливий шлунково-кишковий тракт або ви просто хочете підтримати здоров'я кишківника, то диня стане хорошим вибором.
6. Зміцнює кістки
Диня містить магній, калій, вітамін С і вітамін K - всі вони беруть участь у формуванні та підтримці міцної кісткової тканини.
Зокрема, вітамін С пов'язаний з вищою щільністю кісток і зниженням ризику остеопорозу. Він також покращує загоєння і допомагає засвоюватися кальцію.
7. Покращує стан шкіри
Шкіра потребує вітаміну С не менше, ніж імунітет, про що свідчать результати досліджень. Він бере участь у синтезі колагену й еластину - речовин, які відповідають за пружність, щільність і здоровий колір шкіри.
Таким чином вживання дині сповільнює ознаки старіння шкіри, покращує її текстуру і тонус.
8. Підтримує зір
У складі дині є вітамін А - незамінний елемент для здоров'я очей. Згідно з даними вчених, він відповідає за роботу сітківки, допомагає бачити в умовах поганого освітлення і захищає зір від вікових змін.
Регулярне вживання продуктів, що містять вітамін А, знижує ризик дегенерації сітківки та втрати зору.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
