Його впізнаваний смак роблять його універсальним інгредієнтом для десятків страв, але мало хто знає, що цей овоч (хоча насправді ботанічно це ягода) не тільки смачний, а й має цілу низку корисних властивостей для здоров'я.
Редакція сайту 1plus1 зібрала 6 науково підтверджених фактів про користь баклажана, про які ви могли не знати.
У 100 грамах свіжого баклажана всього 26 калорій, але при цьому він містить клітковину, калій, марганець, магній і мідь. Такий склад робить його продуктом з високою поживною цінністю за низької калорійності. Таким чином, вживаючи баклажани, ви отримуєте вітаміни та мінерали без зайвих калорій.
Фіолетовий колір баклажанів пояснюється вмістом антоціанів - речовин із сильними антиоксидантними властивостями. Одна з них, насунін, допомагає захищати клітини від окислювального стресу і старіння. Таким чином, за даними вчених, регулярне вживання баклажанів може знижувати ризик вікових захворювань.
Дослідження показують, що антоціани знижують запальні процеси і можуть благотворно впливати на роботу серця. Баклажан допомагає нормалізувати рівень холестерину і захищає судини від пошкоджень.
Клітковина в складі баклажанів уповільнює засвоєння вуглеводів і допомагає уникати різких стрибків цукру. Крім того, поліфеноли, що містяться в них, стимулюють вироблення інсуліну. Це робить баклажан гарним продуктом для людей з діабетом і тих, хто стежить за рівнем цукру.
Низька калорійність і високий вміст клітковини роблять баклажан відмінним вибором для тих, хто хоче схуднути. Він дарує відчуття ситості та допомагає знизити загальну кількість споживаних калорій.
У баклажані містяться особливі сполуки - соласодинові глікозиди, які в лабораторних дослідженнях показали здатність гальмувати ріст ракових клітин. Крім того, багатий овочами раціон загалом знижує ризик розвитку різних видів раку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: