Дитяча: як облаштувати кімнату для двох дітей (ідеї дизайну)

Дитяча кімната для двох дітей може стати справжньою задачкою із зірочкою для батьків. Як її облаштувати так, щоб задовольнити потреби обох дітей?

Як облаштувати дитячу кімнату для двох дітей? На що треба звернути увагу батькам під час зонування та декору? Що має ключове значення в цьому питанні?

Параметри, які повинні мати вплив на подальші дії батьків з облаштування дитячої, це:

  • Вік дітей.
  • Стать дітей.
  • Вподобання дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літо без гаджетів: розклад дня для активних канікул (поради нейропсихолога)

Тут не йдеться про дитячі кімнати для зовсім маленьких дітей. Адже вони ще дуже часто сплять у батьківські кімнаті, а навіть якщо і ні, все одно дозвілля переважно проводять з дорослими. Ми ж розглянемо питання облаштування кімнати для дітей, які в ній проводять більшість часу вдома: сплять, граються, навчаються та відпочивають. А це, зазвичай, дошкільнята (старше 2-3 років) та школярі.

Зонування дитячої кімнати

Найкраще вирішити питання облаштування дитячої кімнати допоможе її грамотне зонування. Слід виділити чіткі зони для:

  • сну і відпочинку (ліжка, диван, крісло, пуф);
  • зберігання речей (шафи, комоди);
  • навчання (стіл, полички для книжок);
  • ігор та спорту (спортивний куточок, шведська стінка).

Фото: pixabay.com/Victoria_Borodinova

Дитяча для двох дітей однієї статі

Дитячу кімнату для двох дітей однієї статі облаштувати простіше, ніж для хлопчика та дівчинки. Хоча б з точки зору інтер’єру: немає потреби зонувати кімнату за принципом вподобань сина та доньки. Також у братів чи сестер часто співпадають смаки на іграшки, хоча, звісно, далеко не завжди.

Для дітей однієї статі легше підібрати шпалери, килимки та ковдри на ліжка. Всі ці речі можна використовувати у плюс-мінус одній кольоровій гамі. Проте не варто забувати і про індивідуальність дитини: у кожного має бути свій власний куточок з улюбленими іграшками, казковими героями чи книжками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страшні мультики та персонажі: чи несуть вони загрозу дитячій психіці?

Дитяча для дівчинки та хлопчика

Облаштувати дитячу для дітей різної статі буває складно, але і це цілком реально. У цьому, знову ж таки, допоможе грамотне зонування. Окреслити індивідуальність кожної дитини можна за допомогою:

  • кольору та забарвлення ковдри на ліжко;
  • килимків;
  • кольору шаф для одягу, комодів;
  • деталей декору: статуеток, наклейок тощо.

Для кімнати, де проживає і хлопчик, і дівчинка, краще обирати нейтральний колір стін та ролетів чи штор. Для дитячої психіки краще, щоб стіни та основний декор були світлими: білі, бежеві, ніжно-зелені, наприклад. Такий інтер’єр можна легко доповнити яскравими деталями, які й будуть передавати індивідуальність кожної дитини.

Для дітей різної статі, які проживають в одній кімнаті, важлива наявність зони, в якій можна говорити про певну приватність. Особливо, якщо мова йде про дітей різного віку, і якщо в кімнаті проживає підліток. Тут на допомогу можуть прийти книжкові етажерки, ширми, перегородки та шторки. Все, за допомогою чого можна забезпечити певну інтимну зону в кімнаті.

Загальні поради батькам

У кімнаті, де проживає двоє дітей, важливо врахувати такі поради:

  • Поважати особистий простір, смаки та вподобання іншого.
  • Окреслити «свій» куточок для кожної дитини.
  • Враховувати смаки і вподобання дітей, щоб вони відчували, що кімната дійсно їхня.
  • Перед облаштуванням кімнати треба скласти чіткий план: що де буде знаходитися. Стіл краще поставити під вікно. Щоб зекономити простір у маленькій кімнаті, можна використати двоповерхове ліжко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харчування в дитячому садочку: що не так з меню та коли воно зміниться (ВІДЕО)

Головне пам’ятати: діти повинні любити свою кімнату і з задоволенням проводити в ній час: спати, відпочивати, навчатися, гратися. Тож слід враховувати їхні смаки та вподобання під час облаштування дитячої. Для цієї кімнати важливий функціонал, тож зонування – невід’ємна частина інтер’єру дитячої для двох.

Більше новин