Європарламент ухвалив резолюцію, яка підтримує надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до ЄС

Остаточне рішення про кандидатство тепер сьогодні має ухвалити Європейська Рада.

Європарламент ухвалив резолюцію про підтримку надання Україні та Молдові статусу кандидатів в члени ЄС. Ще 17 червня Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. Переважна більшість— 529 євродепутатів проголосували "за", 45 —"проти" і 14 — утрималися.

Сьогодні також Європейська Рада має ухвалити остаточне рішення про надання Україні статусу кандидата в Європейський Союз на саміті лідерів країн-членів.

Які переваги має надати Україні статус кандидата у члени ЄС

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав переваги, які дасть Україні отримання  статусу кандидата у члени Євросоюзу.

►Юридичне закріплення європейського майбутнього України. 
►Підготовка до членства передбачатиме завершення всеохопної трансформації всіх сфер: у цьому Україну постійно підтримуватиме Єврокомісія, надаючи необхідну консультаційну та іншу допомогу.
► Україна стане повноправним членом програм та ініціатив ЄС, відкритих як для країн ЄС, так і країн зі статусом кандидата на членство. 
► Отримавши статус-кандидата та розпочавши рух до членства, Україна ставатиме більш привабливою для інвесторів.
► Україні буде доступна фінансова допомога для країн, які готуються до вступу в ЄС (Інструмент передвступної допомоги, IPA). Така допомога може надаватися через гранти, інвестиції або як технічна допомога.
► Акумулюючи кошти для відновлення України сьогодні через спеціальний Трастовий фонд солідарності, ЄС ставитиметься до таких інвестицій не як до післявоєнної відбудови третьої країни, а інвестування в добробут потенційного майбутнього члена ЄС.

Нагадаємо, ще в березні 2022 року Україна стала членом «енергетичного Євросоюзу». Тоді Електромережі України та Молдови синхронізували з Континентальною європейською мережею ENTSO-E.

Про нові правила для українських біженців у Євросоюзі, дивіться сюжет:

Loading...

Більше новин