Європарламент ухвалив резолюцію, яка підтримує надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до ЄС

Європарламент ухвалив резолюцію, яка підтримує надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС
Pixabay/Dusan_Cvetanovic

Остаточне рішення про кандидатство тепер сьогодні має ухвалити Європейська Рада.

Поділитися:

Європарламент ухвалив резолюцію про підтримку надання Україні та Молдові статусу кандидатів в члени ЄС. Ще 17 червня Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. Переважна більшість— 529 євродепутатів проголосували "за", 45 —"проти" і 14 — утрималися.

Сьогодні також Європейська Рада має ухвалити остаточне рішення про надання Україні статусу кандидата в Європейський Союз на саміті лідерів країн-членів.

Які переваги має надати Україні статус кандидата у члени ЄС

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав переваги, які дасть Україні отримання  статусу кандидата у члени Євросоюзу.

►Юридичне закріплення європейського майбутнього України. 
►Підготовка до членства передбачатиме завершення всеохопної трансформації всіх сфер: у цьому Україну постійно підтримуватиме Єврокомісія, надаючи необхідну консультаційну та іншу допомогу.
► Україна стане повноправним членом програм та ініціатив ЄС, відкритих як для країн ЄС, так і країн зі статусом кандидата на членство. 
► Отримавши статус-кандидата та розпочавши рух до членства, Україна ставатиме більш привабливою для інвесторів.
► Україні буде доступна фінансова допомога для країн, які готуються до вступу в ЄС (Інструмент передвступної допомоги, IPA). Така допомога може надаватися через гранти, інвестиції або як технічна допомога.
► Акумулюючи кошти для відновлення України сьогодні через спеціальний Трастовий фонд солідарності, ЄС ставитиметься до таких інвестицій не як до післявоєнної відбудови третьої країни, а інвестування в добробут потенційного майбутнього члена ЄС.

Нагадаємо, ще в березні 2022 року Україна стала членом «енергетичного Євросоюзу». Тоді Електромережі України та Молдови синхронізували з Континентальною європейською мережею ENTSO-E.

Про нові правила для українських біженців у Євросоюзі, дивіться сюжет:

Новини по темі