Вже 16 квітня православні християни в Україні відзначатимуть Великдень. Традиційно святкуванню передує Страсний тиждень, під час якого віряни готуються до свята духовно та фізично. До цього дня прийнято збирати великодній кошик, головними атрибутами якого є паска, писанки та крашанки. Коли можна пекти паски на Великдень та що вони символізують?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пофарбувати яйця природніми барвниками: цибулиння, каркаде, буряк, куркума
За церковними настановами найкраще пекти паску в Чистий четвер та у Велику суботу, хоча деякі починають із середи. У 2023 році дні для приготування святкової випічки припадають на 12, 13 та 15 квітня.
Паска – це хліб вічного життя, символ Агнця Божого, який був розп'ятий за наші гріхи на хресті. Випікання паски вважається особливим ритауалом. Він пов'язаний із багатьма давніми українськими традиціями та релігійними звичаями. Раніше до випікання готувалися за добу. В середу ввечері ставили тісто на опару, а вже зранку в Чистий четвер починали випікати. Якщо пасок потрібно багато, їх готували усі три дні: в середу, четвер та суботу. Зазвичай випікають кілька пасок різних розмірів і одну велику для всіх, яку потім освячують в церкві.
Вважається, що пекти паски потрібно у гарному настрої, з чистими думками та з молитвою. Під час процесу не можна сваритися, кричати та лаятися. У кухні повинна панувати тиша.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Чистий четвер: дата, традиції та народні прикмети
►Їсти паску до освячення — гріх.
►Якщо у господинi гарно пiдiйшло тiсто, то в хатi буде панувати добро i щастя.
►Лопата, на якiй пiдносять паску в пiч, має священнi властивостi. Якщо всi члени родини не доторкнуться до неї, то хтось обов’язково захворiє.
►Якщо на Великдень світить сонце i небо безхмарне — буде багатий урожай.
►Якщо верх паски западе або вона виявиться порожня всередині — до нещастя.
Дивіться рецепт паски-краффін.
Loading...