Страсна седмиця перед Великоднем 2023: значення кожного дня Страсного тижня

Страсна седмиця 2023: календар страсного тижня по днях – 1+1
Pexels/matej-novosad

Страсний тиждень перед Великоднем 2023 за днями тижня.

Поділитися:

Страсний тиждень, або Страсна седмиця – час, що передує Великодню і розпочинається одразу після Вербної неділі. Усі дні присвячені спогадам про останні події в житті Ісуса, яким надається велике значення:

  • дискусії Христа в Храмі Єрусалиму з членами синедріону,
  • Тайна Вечеря 
  • Страсті Господні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Великдень 2023: дата, традиції і прикмети

Кожен день тижня називається Великим. Церква у цей час приписує дотримання особливо суворого посту. 

Коли Страсна седмиця 2023

У 2023 році Страсний тиждень починається у понеділок, 10 квітня. Великдень 2023 відзначаємо 16 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст 2023: календар харчування по днях

Страсний тиждень за днями

У Церковній традиції прийнято кожен день цього тижня називати Великим.

►10 квітня. Великий ПонеділокУ понеділок Страсної седмиці служиться молебень, що покладає початок церковному чину мироваріння. Миро — це суміш 50 речовин на основі оливкової олії, трав та смол. Миро вважається святинею, зберігається у вівтарі і використовується в таїнстві Миропомазання. Готується миро лише раз у році — з понеділка по середу Страсного тижня, у четвер освячується.

►11 квітня. Великий Вівторок. У вівторок Страсного тижня віряни згадують, як Христос навчав у храмі Єрусалимському і народ вважав Його пророком.

►12 квітня. Велика Середа. Велика середа — день віддання Ісуса на страждання і смерть. У цей день згадується євангельська подія: коли рада первосвящеників і книжників вже вирішила взяти Христа і вбити Його, в селищі Віфанія у домі Симона прокаженого, де зупинився в ніч на середу Ісус, одна «грішниця» вилила дорогоцінне миро на Його голову. Тут же в душі Юди народився намір видати беззаконній раді Вчителя. 

►13 квітня. Великий Четвер. У четвер віряни згадують становлення таїнства причастя Тіла і Крові Христових — євхаристії.

►14 квітня. Велика П’ятниця. Велика п'ятниця — найскорботніший день, тому що саме у п'ятницю Ісус був розп'ятий і помер на Хресті, викупивши людські гріхи.

►15 квітня. Велика Субота. У суботу тіло Христа «перебувало в труні», але душею Спаситель зійшов в пекло і вивів з нього душі праведників. Ввечері в храмах розпочинають святкове богослужіння, щоб зустріти Воскресіння Христове.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст 2023: що означає кожен тиждень Великоднього посту

Народні традиції на Страсну седмицю

Страсна седмиця — час, коли потрібно навести порядок в будинку і приготувати страви для великоднього столу. Слово «страсті» в перекладі зі старослов'янської означає «муки», «страждання»: християни в ці дні дотримуються найсуворішого посту, не танцюють, не співають, багато моляться, часто бувають в церкві і готуються до Великодня. За традиціями, в селах на цьому тижні сіють ранні зернові, горох.Традиційно у четвер Страсного тижня (або ж Чистий Четвер) очищають своє тіло і випікають паски.

Як українці проводять Страсний тиждень, дивіться:

Новини по темі