Підвищує енергію та покращує травлення: факти про користь цукрової кукурудзи

У чому користь кукурудзи, та чи правда, що вона не засвоюється в організмі

Літо – сезон цукрової кукурудзи, проте багато хто відмовляється від її регулярного вживання через поширені міфи про шкоду для здоров'я.

Насправді кукурудза – корисний продукт, але при помірному вживанні, стверджують експерти. Крім того, її навіть рекомендують включати до раціону під час схуднення.

Розбираємось у цьому матеріалі, чи корисна кукурудза.

Кукурудза: корисна чи ні

Unsplash

Згідно з базою даних Міністерства сільського господарства США, півсклянки свіжої солодкої кукурудзи містить приблизно:

  • 85 калорій
  • 3 грами білка
  • 17 грамів вуглеводів
  • 1 грам жиру
  • 2-3 грами клітковини

Кукурудза, безперечно, може бути корисною, якщо її їсти в помірних кількостях. Вона є джерелом вітамінів, мінералів, клітковини та інших поживних речовин. Кукурудза також від природи не містить глютену та містить мало калорій та жирів.

Існує думка, що кукурудза складається з одних вуглеводів і цукру, але, за даними дієтологів, це лише поширений міф. Насправді кукурудза містить білок та клітковину – близько трьох грамів або 10% від добової норми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шалений вітамінний заряд: усі секрети про користь яблук для здоров'я

Кукурудза багата на вуглеводи - один качан містить близько 5 грамів крохмалю. Хоча кукурудза справді підвищує рівень цукру в крові, це складний вуглевод, який перетравлюється довше, зазначають експерти.

Клітковина в кукурудзі також допомагає уповільнити перетравлення та засвоєння вуглеводів, тому її вважають їжею з низьким глікемічним індексом. Кукурудза може бути солодкою на смак, але в ній порівняно мало цукру - в одному качані його міститься всього близько п'яти-шести грамів.

У чому користь кукурудзи

Кукурудза та її поживні речовини мають низку переваг для здоров'я. На думку експертів, кукурудза може допомогти:

  • підвищити енергію
  • покращити травлення
  • зміцнити здоров'я серця
  • захистити зір

Крім того, кукурудза є гарним джерелом клітковини, як розчинної, так і нерозчинної. Харчові волокна допомагають покращувати травлення, запобігають запорам і регулюють рівень холестерину. Крім того, кукурудза – це пребіотичний продукт, який живить корисні бактерії у кишечнику для здорового мікробіома.

Вона також забезпечує серце корисними калієм, фолієвою кислотою, магнієм і вітамінами групи B. Кукурудза багата на тіамін або вітамін B1, забезпечуючи близько 20% добової норми на порцію. Тіамін необхідний для енергетичного обміну, зростання та розвитку клітин, а також для функціонування нервової системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи може бути полуниця шкідлива: як впливає на організм ця ягода

Unsplash

Кукурудза також є гарним джерелом вітаміну C, який підтримує імунну функцію, здорове зростання та відновлення тканин, синтез колагену, засвоєння заліза та багато іншого. Одна порція кукурудзи може забезпечити близько 10% добової норми вітаміну C.

Нарешті, кукурудза містить антиоксиданти, лютеїн та зеаксантин, які відіграють важливу роль у підтримці здоров'я очей.

Чи корисна кукурудза для схуднення

При помірному вживанні у складі збалансованої дієти кукурудза може бути корисною для схуднення. Кукурудза досить низькокалорійна, але при цьому це ситний продукт, що робить її чудовим варіантом для людей, які намагаються схуднути. Вміст крохмалю, білка та клітковини можуть допомогти вам відчувати насичення та регулювати голод, і в теорії запобігти переїданню.

Якщо ви замінюєте оброблену їжу в своєму раціоні кукурудзою, це безумовно може допомогти вам знизити кількість калорій і схуднути.

Чи засвоюється кукурудза

Багато людей часто задаються питанням, чи справді кукурудза перетравлюється у їхньому травному тракті. Людський організм може перетравити внутрішню частину зерна кукурудзи, що містить крохмаль та інші поживні речовини, але ми не можемо перетравити зовнішню частину зерна, що складається з целюлози. Зазначимо, що жорстка зовнішня оболонка, яка захищає внутрішню частину від поїдання шкідниками, також є чудовим джерелом клітковини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уповільнюємо старіння мозку: 6 кращих продуктів для покращення пам'яті

Більше новин