Кутя на різдвяні свята: коли готують багату, щедру та голодну кутю

Яка буває кутя і коли її готують?

Однією з традиційних страв на велике церковне святоРіздво Христове, є кутя. Це відварені у воді зерна з медом. Однак вона буває різного виду і, в залежності від свята, по-різному готується. Тож які є види куті та коли варто їх готувати?

Кутя: коли готують багату кутю, щедру та голодну

1. Багата кутя

Цей вид куті готується на Святвечір, 24 грудня. Вона має бути пісною, не можна додавати масло. Читайте рецепт: як приготувати багату кутю з пшениці.

2. Щедра кутя

Така готується перед Старим Новим роком (з 31 грудня на 1 січня). Її називають щедрою за те, що в неї не жалкують інгредієнти. Зазвичай туди й додають вершкове масло, також можна влити ложку коньяку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смачний різдвяний кекс із сухофруктами: рецепт від Руслана Сенічкіна

3. Голодна кутя

Її готують у переддень Водохреща, з 6 на 7 січня. Зазвичай її готують лише з зерна та меду.

 ФОТО: versii.if.ua

4. Чорна кутя

Таку готують на похоронах або поминках і розводять з коливом, адже вона призначена для покійників.

Як приготувати різдвяну кутю: рецепт куті

Що обов'язково додавати в кутю:

  • Мед та цукор
  • Мак
  • Узвар та апельсиновий сік
  • Сухофрукти
  • Горіхи. 

 ФОТО: armyfm.com.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний кекс штолен: 3 рецепти традиційної святкової випічки

Яку крупу використовувати для куті

Для куті можна використати такі крупи:

  1. Пшениця
  2. Перловка
  3. Булгур
  4. Рис
  5. Ячмінь
  6. Овес
  7. Гречка.

Головне, аби крупа була м’яка та розсипчаста. Її можна варити на воді, молоці або суміші з води та молока. 

Дивіться, як Єгор Гордєєв приготував кутю до Щедрого вечора у студії Сніданку:

Loading...

Більше новин