Кутя на різдвяні свята: коли готують багату, щедру та голодну кутю
Яка буває кутя і коли її готують?
Однією з традиційних страв на велике церковне свято, Різдво Христове, є кутя. Це відварені у воді зерна з медом. Однак вона буває різного виду і, в залежності від свята, по-різному готується. Тож які є види куті та коли варто їх готувати?
Кутя: коли готують багату кутю, щедру та голодну
1. Багата кутя
Цей вид куті готується на Святвечір, 24 грудня. Вона має бути пісною, не можна додавати масло. Читайте рецепт: як приготувати багату кутю з пшениці.
2. Щедра кутя
Така готується перед Старим Новим роком (з 31 грудня на 1 січня). Її називають щедрою за те, що в неї не жалкують інгредієнти. Зазвичай туди й додають вершкове масло, також можна влити ложку коньяку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смачний різдвяний кекс із сухофруктами: рецепт від Руслана Сенічкіна
3. Голодна кутя
Її готують у переддень Водохреща, з 6 на 7 січня. Зазвичай її готують лише з зерна та меду.
ФОТО: versii.if.ua
4. Чорна кутя
Таку готують на похоронах або поминках і розводять з коливом, адже вона призначена для покійників.
Як приготувати різдвяну кутю: рецепт куті
Що обов'язково додавати в кутю:
- Мед та цукор
- Мак
- Узвар та апельсиновий сік
- Сухофрукти
- Горіхи.
ФОТО: armyfm.com.ua
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний кекс штолен: 3 рецепти традиційної святкової випічки
Яку крупу використовувати для куті
Для куті можна використати такі крупи:
- Пшениця
- Перловка
- Булгур
- Рис
- Ячмінь
- Овес
- Гречка.
Головне, аби крупа була м’яка та розсипчаста. Її можна варити на воді, молоці або суміші з води та молока.
Дивіться, як Єгор Гордєєв приготував кутю до Щедрого вечора у студії Сніданку: