Різдвяний піст: пісні страви на кожен день (рецепти)
Добірка рецептів, які допоможуть урізноманітнити меню в дні Різдвяного посту. Які пісні страви приготувати, щоб було і корисно, і смачно, і ситно одночасно?
Різдвяний піст – другий Великий піст року. Під час цього посту традиційно забороняється вживати страви тваринного походження: м’ясо, яйця і молочні продукти. Натомість, можна їсти рибу, сухофрукти, хліб, каші, фрукти та навіть пити вино окрім середи та п’ятниці. Ці дні вважаються строгими для дотримання посту. Найсуворіший пісний день – святвечір, переддень Різдва.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на грудень 2022: найважливіші свята та дати
Переходячи на пісне меню, варто пам’ятати, що окрім каш та хліба у раціоні мають обов’язково бути присутні жири: оливкове масло, льняне масло, гарбузове масло, льняне насіння, насіння кунжуту. Також, добре включити до свого раціону білки рослинного походження: це можуть бути гриби, авокадо. Пам’ятайте, що будь-яка зміна типу харчування – це стрес для організму і потрібно усе робити поступово. Дітям, вагітним жінкам та матерям, які годують, посту дотримуватись не рекомендовано.
Різдвяний піст триває 40 днів. Стартує з кінця осені, 28 листопада, та закінчується у Святвечір, 6 січня.
Основні пісні страви
Пісний суп із червоної квасолі
Квасоля – незамінний продукт під час посту. Вона поживна, а також багата на білок, що важливо.
Інгредієнти:
- 200 г червоної квасолі,
- 1 морква,
- 2 цибулини,
- 2 стебла селери,
- 1 перо цибулі-порею,
- 1 зубчик часнику,
- 1 пучок петрушки,
- 3 ст л оливкової олії,
- 1 л води.
- сіль та перець за смаком
Рецепт приготування пісного супу із квасолею
1. Квасолю замочити у воді на 12 годин, промити
2. Залити квасолю водою і довести до кипіння
3. До квасолі додати спеції, половину цибулини, стебло селери та варити приблизно годину до м’якості.
4. Цибулю та селеру дрібно порізати, моркву натерти, подрібнити часник та зелень.
5. На розігрітій олії обсмажити подрібнені цибулю, селеру, моркву і часник.
6. Додати обсмажені овочі до квасолі, посолити за смаком і варити ще 10 хвилин.
7. Наприкінці додати цибулю-порей і петрушку.
8. Подавати пісний суп можна із грінками або сухариками.
Фото: Pixabay/MyHomeSelection
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт зігріваючого морквяного крем-супу з імбиром та куркумою від Руслани Писанки
Пісний крем-суп із червоної сочевиці з томатами
Для тих, кому не вистачає часу готувати з квасолі, ідеальний варіант – червона сочевиця, яка набирає все більшої популярності у господинь.
Інгредієнти
- Червона сочевиця 200 г
- Консервовані помідори шматоками 200 г
- Часник 3 зубчики
- Цибуля 1 шт
- Морква 1 шт
- 2 ст л оливкової олії
- Сіль, перець, спеції за смаком (шафран, базилік, куркума)
Рецепт приготування крем-супу із червоної сочевиці з томатами
1. Червону сочевицю можна не замочувати, а просто дуже добре промити. Залити водою та поставити на плиту на 20-30 хвилин.
2. Нарізати дрібно цибулю натерти моркву.
3. На сковорідку додати олію, обсмажити цілі зцбчики часнику, додати нарізану цибулю та натерту моркву.
4. Викласти помідори та трохи протушкувати.
5. Додати усі овочі та спеції до кастрюлі з сочевицею, довести до кипіння і проварити хвилин 5.
6. Дістати з каструлі зубчики часнику, додати сіль та перець. Злити бульйон у окрему ємність, він ще знадоиться.
7. Збити овочі з чечевицею зручним способом у блендері. За необхідності розводити бульйоном.
8. Подавати можна із сухариками, зеленню чи ложкою грецького йогурту. За бажання, у тарілку можна додати трохи соку лимону.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємо тушковану рибу з морквою (рецепт "Сніданка. Вихідного")
У деякі дні посту (окрім середи та п’ятниці), дозволено їсти рибу. Найшвидшим варіантом буде запечена риба.
Запечена риба
Інгредієнти
- Риба 1 шт (дорадо, скумбрія, лосось)
- 4 ст л оливкова олія
- Сіль, перець, спеції за смаком
Рецепт приготування запеченої риби
- Рибу очистити, промити та просушити паперовим рушником
- Можна нарізати на шматки, але простіше – запікати цілою
- Викладаємо на деко рибу, солимо, додаємо перець та спеції за смаком, поливаємо олією
- Запікаємо у розігрітій духовці приблизно 25 хвилин (зважаючи на розмір риби)
Пісні салати та закуски
Гуакамоле з лимоном та помідорами
Основою соусу гуакамоле є стиглий авокадо. Окрім класичного, мексиканського, існує безліч варіацій приготування цієї закуски. Традиційно його сервірують із чипсами начос із кукурудзяного борошна. Також, соус можна подавати як гарнір до будь-яких страв.
- 3 стиглих авокадо
- 2 зубчики часнику
- 1 великий солодкий помідор
- 3 столові ложки лимонного соку
- половина ріпчастої цибулини
- свіжа кінза (оптимально, але за бажанням)
- сіль за смаком.
Рецепт приготування гуакамоле з лимоном та помідорами
1. Зубчики часнику пропустити через прес, посолити.
2. Розрізати авокадо навпіл. Дістати кісточку, м’якоть, розім’яти її до однорідної маси та полити соком лимону.
3. Нарізати дрібними кубиками помідор та цибулю.
4. Додати овочі до авокадо, перемішати.
5. Посолити за смаком та одразу подавати: як самостійну закуску або з кукурудзяними начос.
Фото: Pixabay/Einladung_zum_Essen
Салат з буряка та тофу
Інгредієнти
- 2 шт буряків
- 100 г тофу
- листя (мангольд та/або шпинат)
- 1 ч л дижонської гірчиці
- 1 ч л соку лимону
- 1 ч л соєвого соусу
- 3 ст л оливкової олії
- 1 ч л меду – за смаком
Рецепт приготування салату з буряка та тофу
1. Буряк запекти в духовці за 180 градусів 1,5 години. Охолодити та нарізати кубиками.
2. Для соусу: змішати гірчицю, оливкову олію, соєвий соус, сік лимона та мед.
3. Змішати буряк та листя мангольду або бебі-шпинату з соусом, викласти на тарілку, зверху викласти кубики тофу та полити залишком соусу.
Пісні десерти
Пісне імбирне печиво
Інгредієнти
- 1,5-2 склянки борошна
- 7 ст л рослинної олії
- 150 мл води
- 2 ст л цукру
- 1 ч л розпушувача
- 2 ст л імбиру
- 1 ч л меленої кориці
- 1 ч л меленої гвоздики
для пісної глазурі:
- сік лимона
- цукрова пудра
Рецепт приготування пісного імбирного печива
1. Змішуємо окремо сухі інгредієнти, акуратно вводимо воду та олію та вимішуємо тісто.
2. Розкатуємо тісто потрібної товщини та вирізаємо фігурки.
3. Застилаємо деко папером і викладаємо печиво. Випікаємо у розігрітій до 180 градусів духовці 10-12 хвилин.
4. Прикрашаємо пісною глазур'ю: змішати цукрову пудру з лимонним соком та за допомогою кондитерського мішка зробити візерунки.
Фото: Pexels/EKATERINA BOLOVTSOVA
Пісний ягідний кисіль
Інгредієнти
200 г свіжих або заморожених ягід без кісточки
3 ст. ложки крохмалю,
Цукор та спеції за смаком
1-1,5 л води
Рецепт приготуванна ягідного киселю
1. Ягоди за необхідності перебрати, перемити та подрібнити блендером.
2. Залити ягідну суміш холодною водою, перемішати та за бажання додати корицю, кардамон чи ваніль.
3. Довести до кипіння та процідити, повернути на плиту. Можна додати цукор.
4. У окремій ємності розвести крохмаль та потроху вилити його у ягідний відвар, постійно помішуючи, довести до кипіння.
5. Сервіруючи, кисіль можна посипати цукровою пудрою або прикрасити свіжими ягодами чи фруктами.
Як легко та швидко приготувати Рататуй – дивіться рецепт від Руслани Писанки