Суто херсонський смаколик: українська блогерка поділилась рецептом пряного пузанка і щемливою історією, чому ця риба викликає таку ностальгію

Блогерка та інфлюенсерка з Херсона Ганна Фесенко згадує, що весна вдома мала свій смак. Та йшлося не про запах цвіту чи свіжоскошеної трави, а справжній, родинний смак пузанка. 

Маленька срібляста рибка, яку приносили світанкові човни з Дніпра, об'єднувала покоління і створювала домашній затишок. Тепер її смак — це пам’ять про мирне життя, спогади й надія на повернення додому, з щемом пригадує блогерка та інфлюенсерка з Херсона Ганна Фесенко.

Вона добре пам’ятає, що справжня херсонська весна починалась тоді, коли на базарі з’являвся пузанок. Його приносили ще вологим від річки, продавали прямо з човнів біля Антонівського мосту чи на прибережних ринках. А вдома починалась справжня магія — пузанка солили, в’ялили, смажили, консервували. Смак цієї рибки назавжди закарбувався її в дитячих спогадах.

«Там, де колись ловили пузанка, сьогодні лунають постріли. Там, де сушили рибу на вітрі зараз запах пороху і біль. Але все одно в пам'яті живе — як тільки ми зможемо повернутися до нашого Херсона, до наших берегів, до своїх хат — я знаю перше, що ми зробимо по весні — це підемо ловити пузанка. Бо для нас він не просто риба, він символ тієї мирної весни, рідного дому», — ділиться Ганна.

Попри війну та втрату дому, вона зберігає пам’ять про Херсон — через рецепти, традиції та любов до своєї землі. І коли їй вдалося знайти пузанка вже не вдома, а в Миколаєві, зізнається — це стало своєрідним «поверненням». Тому Ганна Фесенко вирішила поділитися рецептом малосольного пряного пузанка — простим, але надзвичайно душевним та таким рідним.

fes_anna_/Instagram

Як приготувати «той самий» малосольний пряний пузанок

Інгредієнти

  • 500–700 г пузанка (свіжого або свіжомороженого)
  • 2 ст. ложки солі
  • 1 ч. ложка цукру
  • 2 лаврові листки
  • 10 горошин чорного перцю
  • 2–4 сушені гвоздики
  • 500 мл води

Спосіб приготування

► У каструлі закип’ятіть воду з сіллю, цукром і спеціями. Дайте розсолу повністю охолонути.

► Пузанка ретельно промийте. Складіть рибу шарами в банку або контейнер.

► Залийте холодним розсолом і поставте в холодильник.

► Через 24–36 годин пузанок буде готовий.

► Подавайте з молодою картоплею, щедро притрушеною кропом, і скибкою чорного хліба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим корисна редиска: 5 науково доведених фактів, які переконають вас включити її у свій раціон

Більше новин