Суто херсонський смаколик: українська блогерка поділилась рецептом пряного пузанка і щемливою історією, чому ця риба викликає таку ностальгію

Блогерка та інфлюенсерка з Херсона Ганна Фесенко згадує, що весна вдома мала свій смак. Та йшлося не про запах цвіту чи свіжоскошеної трави, а справжній, родинний смак пузанка.
Маленька срібляста рибка, яку приносили світанкові човни з Дніпра, об'єднувала покоління і створювала домашній затишок. Тепер її смак — це пам’ять про мирне життя, спогади й надія на повернення додому, з щемом пригадує блогерка та інфлюенсерка з Херсона Ганна Фесенко.
Вона добре пам’ятає, що справжня херсонська весна починалась тоді, коли на базарі з’являвся пузанок. Його приносили ще вологим від річки, продавали прямо з човнів біля Антонівського мосту чи на прибережних ринках. А вдома починалась справжня магія — пузанка солили, в’ялили, смажили, консервували. Смак цієї рибки назавжди закарбувався її в дитячих спогадах.
«Там, де колись ловили пузанка, сьогодні лунають постріли. Там, де сушили рибу на вітрі зараз запах пороху і біль. Але все одно в пам'яті живе — як тільки ми зможемо повернутися до нашого Херсона, до наших берегів, до своїх хат — я знаю перше, що ми зробимо по весні — це підемо ловити пузанка. Бо для нас він не просто риба, він символ тієї мирної весни, рідного дому», — ділиться Ганна.
Попри війну та втрату дому, вона зберігає пам’ять про Херсон — через рецепти, традиції та любов до своєї землі. І коли їй вдалося знайти пузанка вже не вдома, а в Миколаєві, зізнається — це стало своєрідним «поверненням». Тому Ганна Фесенко вирішила поділитися рецептом малосольного пряного пузанка — простим, але надзвичайно душевним та таким рідним.

Як приготувати «той самий» малосольний пряний пузанок
Інгредієнти
- 500–700 г пузанка (свіжого або свіжомороженого)
- 2 ст. ложки солі
- 1 ч. ложка цукру
- 2 лаврові листки
- 10 горошин чорного перцю
- 2–4 сушені гвоздики
- 500 мл води
Спосіб приготування
► У каструлі закип’ятіть воду з сіллю, цукром і спеціями. Дайте розсолу повністю охолонути.
► Пузанка ретельно промийте. Складіть рибу шарами в банку або контейнер.
► Залийте холодним розсолом і поставте в холодильник.
► Через 24–36 годин пузанок буде готовий.
► Подавайте з молодою картоплею, щедро притрушеною кропом, і скибкою чорного хліба.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим корисна редиска: 5 науково доведених фактів, які переконають вас включити її у свій раціон