Чим корисна редиска: 5 науково доведених фактів, які переконають вас включити її у свій раціон

Користь редиски: 5 науково доведених фактів, які вас здивують
Getty Images
Поділитися:

Редис - це не просто перший весняний овоч на грядці, а справжнє джерело користі для здоров'я.

Цей хрусткий, гостро-пряний коренеплід із сімейства хрестоцвітих (Brassica) відомий своїми різноманітними сортами: від класичного червоного редису до ніжного білого дайкона і рідкісних фіолетових, чорних або навіть жовтих різновидів.

Редис низькокалорійний, багатий на клітковину, антиоксиданти і вітаміни, особливо C і групи B, а також сприяє травленню і зміцнює імунітет.

У цьому матеріалі розповідаємо, чому редис заслуговує на місце у вашому раціоні.

Редис: цікаві факти, які ви могли не знати

Редис
Getty Images

Редис - це коренеплід із сімейства хрестоцвітних, до якого також належать гірчиця, хрін і васабі. Він може бути червоним, чорним, жовтим, рожевим або фіолетовим, а смак - гострим, з перчинкою. Така пікантність пояснюється вмістом ферментів, схожих із тими, що є в корінні гірчиці та васабі. При термічній обробці смак редиски стає м'якшим.

Вважається, що редис родом із Південно-Східної або Центральної Азії. Стародавні греки та римляни використовували його як лікарську рослину. Одомашнення дикого редису почалося тисячі років тому, і відтоді він поширився світом. За формою редис може бути як круглим, так і довгастим.

Користь редиски

Редис - низькокалорійний продукт із малим вмістом вуглеводів і низьким глікемічним індексом. Він багатий:

  • вітаміном C
  • кальцієм
  • рибофлавіном
  • ніацином
  • тіаміном
  • вітаміном B6
  • фолатом
  • калієм
  • залізом
  • марганцем

Знижує ризик діабету. Він містить глюкозинолати та ізотіоціанати, здатні регулювати рівень цукру в крові.

Має протиракову дію. Антиоксиданти, які містяться в редисці, захищають від деяких видів раку, включаючи рак печінки, грудей, легенів і кишківника.

Підтримує здоров'я печінки. Деякі сполуки в редисці активують ферменти, які допомагають очищати печінку від токсинів.

Має позитивний вплив на серце. Калій та вітамін C у редисці сприяють нормалізації тиску та покращенню кровотоку.

Покращує травлення.Редис багатий на клітковину, яка корисна для ШКТ.

Має протигрипковий ефект. Білок RsAFP2 у редисці здатний боротися з грибками, такими як Candida albicans.

5 науково доведених фактів про користь редиски

Редис
Getty Images

1. Знижує ризик раку

Редис містить сполуку, яка може перетворюватися на сульфорафан. Згідно з дослідженням, цей багатий на сірку фітохімічний елемент корисний з низки причин, включно з його здатністю потенційно знижувати ризик раку - він робить це, захищаючи клітини від ушкодження ДНК, а також інактивуючи канцерогени.

2. Корисний для здоров'я серця

Дослідження свідчать про те, що редис корисний для серця, оскільки є джерелом сульфорафану, а також інших рослинних сполук, таких як антоціани. Завдяки захисній антиоксидантній дії ці рослинні сполуки допомагають зменшити запальні ушкодження, спричинені окислювальним стресом, який відіграє ключову роль у розвитку серцевих захворювань. Саме це запальне пошкодження може призвести до високого кров'яного тиску та атеросклерозу.

3. Захищає клітини від старіння

Вчені довели, що і листя, і корінь редиски є джерелом антиоксидантів, причому листя постачають флавоноли, такі як епікатехін, а коріння - такі сполуки, як пірогалол та інші феноли. Редис також містить вітамін С, який разом з іншими фітонутрієнтами допомагає захищати клітини організму від руйнівного впливу старіння або нездорового способу життя.

4. Має протигрибкові властивості

Редис містить натуральну протигрибкову сполуку (RsAFP2), яка може бути ефективною проти Candida albicans. Таким чином, згідно з деякими дослідженнями, редис може допомагати організму боротися з грибковими інфекціями.

5. Очищає печінку від токсинів

Деякі сполуки в редисці активують ферменти, які допомагають очищати печінку від токсинів, про що свідчать результати одного з досліджень. Редис, особливо чорна редька, має жовчогінний ефект. Жовч виробляється печінкою і використовується травною системою для перетравлення та управління жирами, а також для видалення токсинів і відходів із печінки.

Правова інформація. Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити тільки лікар. Не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правда чи міф: чи справді корисно пити воду з лимоном щоранку і що про це кажуть медики та вчені

Новини по темі
Всі новини