Шум від генераторів: юрист пояснив, чи є законні методи боротьби

Відповідальність за шумні генератори: як це питання регулює закон

Робота генераторів та їх шум стали причиною активних обговорень у мережі. Гул о 6 ранку, навмисне поламані генератори, конфлікти між представниками малого бізнесу та звичайними людьми – це лише деякі з проблем, які виникають на тлі дефіциту електроенергії, який спричинила російська агресія. Як саме питання "надмірного шуму від генератора" регулюється законом України? Про це розпитали юриста Ярослава Лисенко у сюжеті Сніданку з 1+1.

"Стаття 32 Закону Про систему громадського здоров'я містить в собі вимоги щодо підвищених шумів. Саме цей закон і саме ця стаття на законодавчому рівні регулює все щодо роботи цих генераторів".

Проте все ускладнює воєнний стан, пояснює експерт:

"В умовах, коли відбувається ліквідація наслідків якихось надзвичайних ситуацій чи катастроф, ці вимоги не поширюються. В умовах війни ніяких вимог до роботи генераторів, а саме щодо шуму, немає".

Водночас юрист радить малим бізнесам не зловживати скасуванням вимог щодо шуму о 6:00 ранку. А людям, які спеціально ламають генератори або погрожують працівникам закладів, варто пам'ятати, що за подібні дії загрожує адміністративне або навіть кримінальне покарання з огляду на те, яким був ступінь пошкодження чужого майна.

Нагадаємо, раніше ми розповідали правила використання генераторів, які допоможуть уникнути штрафів. Дізнайтеся деталі на сайті 1plus1.ua.

Більше актуальних та цікавих новин дивіться у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати генератор: корисні поради від Сніданку з 1+1

Більше новин