Скільки отримують військові під час війни: грошове забезпечення та додаткова винагорода

Яку грошову винагороду під час війни отримують військові ЗСУ?

З 1 березня військовим ЗСУ підвищили розмір грошового забезпечення, а також впровадили додаткову винагороду за службу в умовах воєнного часу. То скільки ж отримують наразі наші військовослужбовці?

Грошове забезпечення військових України

Варто розуміти, що у Збройних силах України військовослужбовці отримують не заробітну плату, а щомісячне грошове забезпечення. Мова йде про гарантовані державою кошти за службу. Розмір цього забезпечення залежить від звання, посади військовослужбовця, тривалості його служби у ЗСУ. Також на розмір щомісячних виплат впливає інтенсивність службових завдань, кваліфікація, наявність наукового ступеня, спортивного чи вченого звань. 

Варто зауважити, що мова йде про військовослужбовців, які підписали контракт із ЗСУ, а не про військових строкової служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місяць незламності: 28 днів війни у фактах, цифрах та подіях (оновлюється)

Щомісячне грошове забезпечення військовослужбовця ЗСУ складається з:

  • основного забезпечення;
  • додаткового забезпечення: надбавки, премії, доплати тощо.

Додаткова винагорода під час війни

Під час війни всі військові ЗСУ отримують додаткову винагороду – плюс 30 тисяч гривень до звичайного щомісячного грошового забезпечення. В залежності від роду військ та інших факторів, під час воєнного стану військові можуть отримувати по-різному. Наприклад, стрілець сухопутних військ отримує 43244 грн., а командир бригади сухопутних військ 62962 грн.

Також передбачається додаткова винагорода для військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у бойових діях, і становить вона 100 тисяч гривень на місяць (розраховується пропорційно кількості днів участі у бойових діях).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплати переселенцям, працевлаштування та компенсація за комунальні платежі: прем'єр-міністр України назвав дати та суми виплат

Всі виплати перераховуються військовослужбовцям на банківську карту або на відкритий заздалегідь банківський рахунок.

Якщо виникли непорозуміння щодо розміру грошових виплат, варто:

  • звернутися до заступника командира по роботі з особовим складом;
  • звернутися за роз’ясненням до фінансистів військової частини;
  • зателефонувати на гарячу лінію Департаменту фінансів Міністерства оборони України за номером телефону (044) 271-35-59 (з 8:00 до 18:00).
Більше новин