Місяць незламності: 28 днів війни у фактах, цифрах та подіях

Місяць війни росії в Україні у фактах, цифрах та подіях

Минув вже місяць від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну

Поділитися:

З того самого ранку 24 лютого 2022 року, життя всіх українців поділилось на ДО та ПІСЛЯ — росія цинічно розпочала ракетні обстріли по всій території країни о 4 ранку і вже місяць продовжує обстрілювати лікарні, дитячі будинки та житлові масиви. Збройні сили України та весь український народ мужньо та успішно тримають оборону і дають гідну відсіч. Впевнені, перемога за нами! Увесь світ вже за нас, адже рівно місяць, як українці відстоюють не лише незалежність України, а й за цінності усього демократичного світу. Лишилось дочекатись одного: "Вже. Можна. Додому". А поки робимо проміжні висновки, збираємо докупи результати та публікуємо основні статистичні дані: як минули 28 днів війни росії з Україною у фактах, цифрах та подіях. 

Місяць війни: статистика втрат окупанта

Генеральний штаб ЗС України інформує, що за офіційною статистикою станом на 23 березня 2022 рокуорієнтовні втрати ворога становили приблизно 15600 чоловік. Водночас, варто зауважити, що в росії дану інформацію не підтверджують, щоб населення не розуміло масштабності втрат.

Втрати ворога за 28 днів війни за версією Генерального штабу ЗСУ

втрати ворога

Попри втрати воєнні, росія зазнає економічних збитків. Так, майже 240 міжнародних компаній пішли з ринку рф. росію з ганьбою виключили з Ради Європи та відсторонили від роботи в Дунайській Комісії. Понад 70 світових організацій відмовилися від культурної співпраці з державою-окупантом. І це — тільки початок.

Війна росії проти України: скільки українців були змушені покинути свої домівки

За даними ООН, від початку війни з території України виїхало більш ніж 3,5 млн людей. Також, за даними агенства ООН з міграції близько 6,5 млн українців стали внутрішніми переселенцями. Україна вже оголосила про виплати переселенцям, працевлаштування та компенсація за комунальні платежі.

біженці

Скільки людей було евакуйовано за місяць війни

Протягом місяця війни гуманітарними коридорами евакуювали понад 219 тисяч людей. «Укрзалізниця» за цей час перевезла евакуаційними поїздами близько 2,8 млн людей. Близько 2,2 млн дітей, жінок, літніх людей тимчасово залишили Україну. Понад 435 тисяч наших громадян за цей час повернулися в Україну. Про це повідомляє заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Військові злочини росії під час повномасштабного вторгнення в Україну

Офіс Генерального Прокурора України опублікував статистику злочинів, вчинених за період повномасштабного вторгнення рф в Україну. Найжахливіше те, що серед мирного населення загинула вже 128 дитина.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 109 порожніх дитячих візочків: акція у Львові у пам'ять загиблих дітей під час війни

злочини росії

У Міністерстві оборони США заявили, що російська армія запустила по цілях в Україні понад 1 200 ракет. При цьому більшість арсеналу для ракетних ударів (ракети класу «земля-повітря» та крилаті) росіяни ще не використали.

Воєнні злочини росії проти медіа в Україні

Росія скоїла 148 злочинів проти журналістів та медіа з початку широкомасштабного вторгнення. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ). Дані моніторингу, зокрема, свідчать про те, що:

  •  П’ятьох журналістів убито під час виконання обов'язків, семеро – поранено. Один журналіст зник безвісти.
  •  Понад 70 медіа були змушені зупинити роботу внаслідок захоплень редакцій, погроз та тимчасової окупації.
  •  Зафіксовано шість випадків викрадень і катувань журналістів.
  •  "Всі злочини перевірені і задокументовані. Гаага чекає", – заявила директорка ІМІ Оксана Романюк на своїй сторінці у Facebook.

злочини проти медіа

Місяць війни: зруйновані об'єкти цивільної інфраструктури

Українська юридична консультативна група зробила мапу руйнування цивільної інфраструктури збройними силами рф. Зруйновано щонайменше:

• 4 431 житловий будинок;
• 548 навчальних закладів;
• 135 медичних закладів;
• 8 закладів культури та мистецтва

Вже відомо, що українцям відшкодують втрачене та пошкоджене під час війни майно, подати відповідну заявку можна буде в додатку "Дія". 

Нагадаємо, раніше було анонсовано, що підприємці та наймані працівники з територій, де ведуться активні бойові дії, зможуть отримати виплату розміром 6500 грн на карту єПідтримки. Дані виплати вже почали нараховувати. 

руйнування

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо ваш будинок зруйнували російські окупанти під час війни: алгоритм дій

Місяць війни: ситуація в Київській області на 23 березня

Станом на 23 березня 2022 карта Київської області вигллядає наступним чином: 

київська область війна

Однак, варто виділити і приємні для нашої країни події, які відбувались за цей період:

  • Україна подала заявку на вступ до ЄС і Єврокомісія вже  розпочала роботу над висновком щодо членства України в ЄС.
  • Президента України Володимира Зеленського та народ України номінували на Нобелівську премію миру
  • Україна здобула повну перемогу у Міжнародному суді ООН. Міжнародний Суд Організації Об'єднаних Націй зобов'язав російську федерацію негайно припинити вторгнення в Україну. Ігнорування рішення призведе до ще більшої ізоляції Росії. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський.
Новини по темі