Що покласти у тривожну валізу на випадок радіаційної небезпеки: інструкція від МОЗ

 У разі вибуху на ЗАЕС мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до можливої евакуації, повідомляють в МОЗ!

У випадку, якщо відбудеться підрив росіянами ЗАЕС, потрібно слідкувати за офіційними джерелами інформації та інструкціями від органів влади! В МОЗ повідомили, що жителі потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до можливої евакуації. Для цього рекомендується зібрати тривожну валізу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити у разі радіаційної аварії: два можливі сценарії та алгоритм дій

Що покласти у тривожну валізу для евакуації із зони радіаційної небезпеки

На випадок, якщо вам буде рекомендовано евакуюватися, зберіть у валізу чи наплічник:

  • Документи та їхні копії (документи, що посвідчують особу, медичні документи, правовстановлювальні документи, які засвідчують право власності на рухоме та нерухоме майно, контакти осіб, із якими можна звʼязатися в екстрених випадках).
  • Маску для обличчя або респіратор.
  • Аптечку і тижневий запас ліків (якщо ви маєте хронічні захворювання).
  • Вологі серветки.
  • Змінний одяг та взуття.
  • Мінімально необхідний запас води і їжі.
  • Рекомендується щільно обмотати валізу або наплічник харчовою плівкою або скотчем, щоб полегшити процес їхньої дезактивації на санітарних постах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики: чим небезпечний безконтрольний прийом калію йодиду

Також в МОЗ наголосили, що при перебуванні у зоні радіаційної аваріі виходити з будівель можна лише після відповідних вказівок влади. Органи місцевої влади повідомлять про розташування пунктів евакуації, а також найбезпечніші маршрути пересування для автомобілів. 

Більше новин