Яку функцію виконуватиме Національна поліція в разі теракту на ЗАЕС: коментує голова Нацполіції

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
День поліції України 2023: про захист громадян у випадку теракту на ЗАЕС
Freepik

До "Сніданку з 1+1" завітав тимчасовий виконувач обов'язків голови Нацполіції.

Поділитися:

Як працює поліція під час повномасштабної війни та що буде робити у випадку теракту росії на ЗАЕС? Про це в "Сніданку з 1+1" поговорили з Іваном Вигівським, т. в. о. голови Національної поліції України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що не можна робити у випадку радіаційної небезпеки: поради спеціалістів

Поліція заявляє, що готова до можливого підриву ЗАЕС. Якщо раптом таке станеться, слід негайно повідомити відповідні служби безпеки:

"Одна з основних функцій Національної поліції — це забезпечення публічної безпеки, порядку і евакуація громадян. У нас в даному випадку розроблений конкретний алгоритм дій, який затверджений, і основна мета — забезпечити безпеку громадян. Там будуть створені декілька пунктів: пункти збору і знезараження. Функція поліції полягатиме в тому, щоб забезпечити проїзд громадян і безпеку дорожнього руху, якщо це буде необхідно. Тому, якщо станеться щось непередбачуване, людям треба дзвонити в поліцію для отримання відповідної інформації. У нас будуть розгонуті ситуаційні центри, де прийматимуться всі телефонні дзвінки, і ми розберемося, в яке русло їх направити. Наша мета і завдання — евакуація малорухомих людей з інвалідністю та їх супровід до безпечних територій, визначених державними органами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо радіаційна аварія: МОЗ оприлюднило покрокову інструкцію дій

Також Іван Вигівський розповів про виклики, з якими зіштовхується поліція на деокупованих територіях:

"Ми побачили, що найбільше проблем на тих територіях, де ворог перебував найдовше. Ми всі пам'ятаємо Бучу, Ірпінь. Ми проводимо стабілізаційні заходи. Поліція — один з тих органів державної влади, який знаходиться першим там після військових. Одна із функцій — встановити осіб, які співпрацювали з ворогом, так звані колаборанти, а також розмінування території. Наші вибухотехніки в цьому задіяні. Найважче, мабуть, це ексгумація тіл загиблих та їх ідентифікація. У нас, до речі, є мобільні ДНК лабораторії, за допомогою яких протягом однієї години ми можемо встановити особу загиблого. На жаль, вже під час війни близько 20 тисяч тіл загиблих ми виявили, з них ідентифікували 15 тисяч".

Новини по темі