Жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики: чим небезпечний безконтрольний прийом калію йодиду

Чим небезпечний безконтрольний прийом калію йодиду – роз'яснення МОЗ – 1+1
freepik.com

Йодид калію токсичний для організму та "не працює" наперед, зазначають у МОЗ.

Поділитися:

При аваріях на ядерних об’єктах може виділятися радіоактивний йод (I-131), пояснюють у МОЗ. При надходженні в організм він вибірково накопичується у щитоподібній залозі і спричиняє її опромінення й ураження. Єдиний препарат для ефективного запобігання радіаційному ураженню щитоподібної залози містить калій йодид. Коли людина приймає потрібну кількість йодиду калію в потрібний час, це може допомогти заблокувати щитоподібну залозу від поглинання І-131: вона поглинає KЙ, і не має місця для І-131. Однак, калій йодид корисний лише в окремих ситуаціях в конкретних дозах і для певних груп людей. Тож приймати його «про всяк випадок» – не можна! Він може зашкодити здоров’ю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо радіаційна аварія: МОЗ оприлюднило покрокову інструкцію дій

У той де час, Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки попереджує, що на сьогодні немає причин вживати таблетовані препарати йоду чи його розчини:

Безпідставне вживання пігулок Калію йодиду загрожує здоров’ю. Проковтування настоянки йоду, Бетадину або розчину Люголя можуть викликати серйозні опіки слизової та отруєння.

Жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики, стверджують в державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки.

Йодна профілактика – це насичення щитоподібної залози стабільним йодом для унеможливлення поглинання нею радіоактивних ізотопів йоду та попередження її опромінення. 

Радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності. Тобто, тоді, коли енергоблок АЕС генерує електроенергію. Останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупину у вересні 2022 року. А це означає, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в зупині щонайменше 9 місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу.

Найдовший період напіврозпаду, коли кількість радіоактивної речовини зменшується в два рази, з ізотопів йоду має йод I-131, котрий становить близько 8 діб. Решта ізотопів радіоактивного йоду має ще коротший період напіврозпаду. Це своєю чергою означає, що з моменту зупину енергоблоків ЗАЕС пройшло щонайменше 34 періоди напіврозпаду даного ізотопу йоду. Тобто, його активність в останньому зупиненому реакторі на ЗАЕС зменшилась в мільярди разів порівняно з вереснем 2022 року.

Таким чином, йодопрофілактика має сенс тоді і лише тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм. А його на ЗАЕС немає.

Отже, при гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому, йодопрофілактика не потрібна.

Вживання препарату калію йодиду за таких умов є не лише марним, але й шкідливим.

Рішення про прийом йоду приймається місцевими органами виконавчої влади на основі прогнозу радіаційної обстановки та на підставі наданої місцевим органам виконавчої влади інформації від представників експлуатуючої АЕС організації, МОЗ України, ДСНС України.

Побічні ефекти неконтрольованого прийому стабільного йоду 

► висипання на шкірі;

► запалення слинних залоз із набряком та болем, частковою втратою смаку та сухістю у роті;

► шлунково-кишкові розлади – нудоту, діарею;

► серйозні алергічні реакції – лихоманку і болі в суглобах, набряк частин тіла (обличчя, губ, язика, горла, рук або ніг), проблеми з диханням, говорінням або ковтанням; хрипи або задишку;

► розлади серцево-судинної системи: порушення серцевого ритму, тахікардію, фібриляцію передсердь;

► розлади нервової системи: збудження, тремтіння, тремор рук;

► зоб – збільшення розмірів щитоподібної залози

► втрата маси тіла

► гіперфункцію щитоподібної залози

► зниження функції щитоподібної залози (гіпотиреоз), небезпечний зниженням частоти пульсу, артеріального тиску.

► також є ризик смерті.

Не приймайте калій йодид, якщо ви не отримали відповідної вказівки від органів охорони здоров’я чи ДСНС. Слідкуйте за інформацією від офіційних джерел і якщо маєте бодай якісь сумніви – проконсультуйтеся з лікарем перед вживанням йодиду калію.

Що робити у разі радіаційної аварії

що робити у разі радіаційної аварії 1+1

Новини по темі