Солярій: Користь і шкода для здоров’я

Як безпечно засмагати, не відвідуючи пляж?

Починати підготовку до літа треба навесні. Для багатьох обов'язковий пункт в б'юті-програмі цієї пори року — відвідування солярію. Адже саме він готує шкіру до активного літнього сонця і дозволяє демонструвати засмаглі ніжки в спідницях і сукнях задовго до відпустки.

Але разом з тим солярій може стати причиною ослабленого імунітету, прискорити появу зморшок і навіть спровокувати розвиток онкологічних захворювань. Як уникнути неприємних наслідків і взяти від сеансів засмаги максимум користі? Плюси і мінуси солярію, поради та правила його відвідування — в матеріалі 1plus1.ua.

@ergolineworld

Сонячна засмага і солярій: в чому різниця

В обох випадках шкіра темніє під впливом ультрафіолетових променів. Тільки якщо на пляжі їх джерело — природне сонячне світло, то в солярії ефект досягається завдяки кварцовим лампам.

Різниця в самих УФ-променях теж є. В сонячному світлі переважають промені типу «В». Вони впливають на верхні шари шкіри. Кварцові лампи солярію випромінюють тип «А» — довгі промені, які здатні глибше проникати в шкіру.

Таким чином, 20 хвилин у солярію дорівнюють 4 годинам, проведеним під пекучим сонцем в активні години. Зрозуміло, що ані природна, ані штучна засмага в таких кількостях не може йти на користь організму.

Freepik

Чи реально засмагати в солярії без шкоди?

Якщо без фанатизму — то цілком. Досить 1 сеансу на тиждень тривалістю 5-7 хвилин. Головне, захищати очі спеціальними окулярами, які не пропускають УФ-променів і не відвідувати солярій після душу або басейну. Вітамін D утворюється лише за наявності жирової плівки на шкірі. А вона в свою чергу руйнується після водних процедур. Засмагаючи в солярії після душу, ви посилюєте ефект зневоднення.

Також рекомендується використовувати накладки на соски, а великі родимки, рубці або рани (в тому числі — тату і пірсинг) заклеювати пластиром. На губи краще нанести зволожуючий бальзам, а волосся прикрити хусткою.

Перед відвідуванням солярію ознайомтеся з рекомендаціями виробника обладнання та переконайтеся, що воно не застаріло. Ультрафіолетові промені від старих ламп небезпечні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 несподіваних причин поганого стану шкіри обличчя

@solarium_welltime

Плюси солярію

У дозованій кількості солярій справді корисний. Ось кілька його головних переваг:

  • сприяє синтезу вітаміну D (цей вітамін заспокоює нервову систему, нормалізує роботу серця, покращує згортання крові та захищає від передчасного старіння);
  • попереджає депресію (за даними ВООЗ, однією з поширених причин поганого настрою є нестача сонячних променів);
  • готує шкіру до природного загару (солярій дозволяє поступово і без стресу адаптувати організм до ультрафіолету, що значно знижує ризик отримати опік на пляжі);
  • профілактика гіпертонії (під впливом УФ-променів в кровотік вивільняється оксид азот, який розширює судини і знижує тиск);
  • профілактика шкірних захворювань (відвідування солярію показано хворим на псоріаз: вже після кількох сеансів можна помітити позитивний ефект).

Freepik

Мінуси солярію

Якщо ігнорувати правила безпечного відвідування солярію, на жаль, з негативними наслідками можна зіткнутися дуже швидко. Серед них:

  • фотостаріння (тривалий глибокий вплив УФ-променів руйнує еластин і колаген — основні білки, які відповідають за молодість шкіри);
  • ризик меланоми (зловживання засмагою під кварцовими лампами підвищує ймовірність розвитку онкопатології);
  • поява пігментації (з проблемою стикаються жінки, які приймають гормональні препарати, а також вагітні);
  • акне (солярій не варто використовувати з метою позбавитись висипань: після тимчасового позитивного ефекту настає зворотна реакція і кількість запалень збільшується).

Відмовитися від солярію слід і при банальному ГРВІ. На прояв засмаги організм витрачає певні ресурси імунітету, тому сил боротися із застудою у нього просто може не залишитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад, які допоможуть підготувати організм до приходу весни

Більше новин