Не дивлячись на те, що ми зараз ведемо важку боротьбу з російськими загарбниками, психологи сходяться на тому, що варто повернути у своє життя віждуття рутини. Так буде легше долати труднощі війни з психологічної точки зору. Тож дотримання звичних ритуалів, відзначання свят – важлива складова нашої емоційної стійкості у боротьбі з ворогом. Зараз, перед Великоднем, триває Великий піст. Що треба знати про Великий піст 2022 по тижнях, а також якого календаря харчування варто дотримуватися?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на березень 2022: найважливіші свята та дати
Великий піст 2022: дата початку і завершення
Вважається, що Великий піст – це пам'ять про піст Ісуса Христа в пустелі, який протягом 40 днів нічого не їв, попри численні спокуси. Великий піст встановлюється для того, аби морально та фізично підготуватись до Великодня. Людина має не лише обмежувати себе в їжі, а й читати молитви, ходити на літургії. Коли ж дотримуватись Великого посту 2022? Дата Великого посту з року в рік змінюється, адже це піст перед Великоднем, дата якого теж не є постійною. У 2022 році піст розпочався одразу після Масляниці, 7 березня. Триватиме Великий піст 2022 до 23 квітня, 47 днів, до Великодня, який цього року православні християни будуть відзначати 24 квітня.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень 2022: чому щороку змінюється дата святкування
Великий піст 2022: тижні та харчування по днях
Великий піст поділяється на 7 тижнів:
1. Урочистість православ'я (з 7 по 13 березня):
- 7 березня – повне утримання від їжі;
- 8 березня – не можна їсти термічно оброблені продукти; дозволяється їсти сирі овочі та фрукти, а також сухофрукти і горіхи;
- 9 березня – не можна їсти термічно оброблені продукти; дозволяється їсти сирі овочі та фрукти, а також сухофрукти і горіхи;
- 10 березня – в цей день не можна вживати приготовану їжу, дозволяється їсти виключно сирі продукти;
- 11 березня – в цей день не можна вживати приготовану їжу, дозволяється їсти виключно сирі продукти;
- 12 березня – можна їсти відварені продукти, дозволяється додавання до страв олії;
- 13 березня – можна їсти відварені продукти, дозволяється додавання до страв олії.
2. Святителя Григорія Палами (14-20 березня):
- 14 березня – в цей день не можна вживати приготовану їжу, дозволяється їсти виключно сирі продукти; заборонено вживати жири;
- 15 березня – дозволено вживати продукти, які пройшли термічну обробку, але без олії;
- 16 березня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 17 березня – дозволено вживати продукти, які пройшли термічну обробку, але без олії;
- 18 березня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 19 березня – дозволено вживати продукти, які пройшли термічну обробку з олією;
- 20 березня – дозволено їсти відварену їжу рослинного походження з додаванням олії.
3. Хрестопоклонна (21-27 березня)
- 21 березня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 22 березня – дозволено їсти відварену їжу рослинного походження без олії;
- 23 березня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 24 березня – дозволено їсти відварену їжу рослинного походження без олії;
- 25 березня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 26 березня – дозволено їсти відварену їжу рослинного походження з додаванням олії;
- 27 березня – дозволено їсти відварену їжу рослинного походження з додаванням олії.
4. Преподобного Іоанна Ліствичника (28 березня-3 квітня):
- 28 березня – дозволено вживання рослинної їжі без олії, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 29 березня – дозволено їсти відварену їжу без олії;
- 30 березня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 31 березня – дозволено їсти відварену їжу рослинного походження без олії;
- 1 квітня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 2 квітня – можна їсти гарячу їжу з додаванням олії; можна випити трохи червоного вина;
- 3 квітня – можна їсти гарячу їжу з додаванням олії; можна випити трохи червоного вина.
5. Преподобної Марії Єгипетської (4-10 квітня):
- 4 квітня – дозволено їсти відварену їжу рослинного походження без олії;
- 5 квітня – дозволено їсти відварену їжу рослинного походження без олії;
- 6 квітня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці: дозволено їсти рибу і випити трохи вина.
- 8 квітня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 9 квітня – можна їсти гарячу їжу з додаванням олії;
- 10 квітня – дозволено їсти відварену їжу рослинного походження з олією.
6. Вхід Господній до Єрусалиму (11-17 квітня):
- 11 квітня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 12 квітня – дозволено їсти відварену їжу рослинного походження без олії;
- 13 квітня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 14 квітня – можна їсти гарячу їжу без олії;
- 15 квітня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба;
- 16 квітня – Лазарєва субота: дозволяється їсти ікру риби, варену рослинну їжу з додаванням олії;
- 17 квітня – Вхід Господній до Єрусалиму (Вербна неділя): можна їсти рибу.
7. Страсний тиждень (18-24 квітня):
- 18 квітня – можна їсти сиру їжу рослинного походження;
- 19 квітня – дозволено їсти сиру їжу без додавання олії;
- 20 квітня – можна їсти сиру рослинну їжу;
- 21 квітня – можна їсти варену їжу без олії;
- 22 квітня – не можна нічого їсти впродовж усього дня;
- 23 квітня – дозволено вживання рослинної їжі, яка не піддавалась термічній обробці, і хліба після сходу першої зірки;
- 24 квітня – закінчення Великого посту 2022, Великдень, можна їсти будь-яку їжу.