Великий піст: Що можна їсти?

Основні правила харчування під час Великоднього посту.

З початком великого посту для вірян, які вирішили дотримуватися правил цього періоду, розпочалися тижні значних обмежень у харчуванні.

Нагадаємо, Великий піст 2019 року розпочався за сім тижнів до Великодня – 11 березня, а закінчиться він 27 квітня.

Які продукти не можна вживати під час Великого посту та правила харчування в цей період

Якщо ви дотримуєтеся посту, то вам необхідно повністю відмовитися від м’яса, яєць, молока і молочних продуктів. Окрім того,  більшість днів Великого посту не можна їсти рибу.

Найсуворіші правила харчування діють у перший та останній тижні посту. 

По понеділках, середах і п'ятницях не дозволено їсти їжу, яка пройшла термічну обробку.

Що дозволяється їсти під час Великого посту?

Можна вживати усі крупи, бобові, фрукти та овочі, горіхи, мед та сухофркуки. Словом, їжа рослинного походження під час посту дозволена для щоденного вживання. 

Як збагатити пісне меню корисними жирами, білками та вітамінами, дивіться у відео.

Loading...

У святкові дні дозволяється вживати рибу, навіть можна випити келих вина.

Коли можна вживати рибу та вино:

  • 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці
  • 20 квітня – Лазарева субота
  • 21 квітня – Вербна неділя

Щоб під час Великого посту не нашкодити своєму здоров'ю, намагайтеся скласти повноцінне, різноманітне і правильне меню. Також, перед тим як починати постити, проконсультуйтеся з лікарем і порадьтеся з духовним наставником.

Нагадаємо, за  православним календарем, Великдень 2019 року припадає на 28 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому пісні солодощі шкідливі для здоров'я?

Більше новин