Шалений вітамінний заряд: усі секрети про користь яблук для здоров'я

У чому користь яблук та чому їх варто включити в свій раціон

Сезон яблук уже на носі! Цей фрукт ще здавна вважалися символом здоров'я, довголіття та родючості. А різноманіття сортів яблук: від солодких і соковитих до кислих і терпких, від зелених до червоних і навіть фіолетових — здатне вразити навіть досвідчених гурманів. Проте яблука – це не просто смачний десерт, а справжнє джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, які необхідні нашому організму. 

Про користь цих соковитих та хрумких фруктів, ми розповімо далі у матеріалі.

Чому яблука такі корисні

Народна мудрість говорить, що хто яблуко в день з'їдає, у того лікар не буває. І, як виявилось, це дійсно так, адже мало який фрукт може позмагатись з яблуком таким переліком таких корисних властивостей.

  • Багаті на вітаміни та мінерали. Яблука містять велику кількість вітамінів (C, A, групи B), мінералів (калій, залізо, магній) та антиоксидантів, які зміцнюють імунітет, покращують зір та уповільнюють процеси старіння.
  • Джерело клітковини: Клітковина, що міститься в яблуках, покращує травлення, нормалізує рівень цукру в крові та сприяє відчуттю ситості, що важливо для тих, хто стежить за вагою.
  • Краща робота мозку. Регулярне споживання яблук покращує когнітивні функції та знижує ризик нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. Вживання яблук може допомогти зменшити окислювальні процеси, запобігти занепаду розуму та уповільнити ознаки старіння.
  • Здоров'я серця: Регулярне вживання яблук знижує рівень шкідливого холестерину, зміцнює серцевий м'яз та знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Профілактика раку: Антиоксиданти, що містяться в яблуках, допомагають боротися з вільними радикалами та знижують ризик розвитку онкологічних захворювань.
  • Здоров'я зубів: Яблука стимулюють вироблення слини, яка допомагає очищати зуби від нальоту та захищає емаль.

Одне яблуко містить 60 калорій, що дає вам велику поживну користь. До того ж пам'ятайте, що ви отримуєте найбільшу користь для здоров’я від яблук, коли їсте їх цілими, сирими та неочищеними, а вже сік, сидр чи яблучне пюре не такі корисні, тому що процеси варіння та обробки видаляють поживні речовини.

Чи мають яблука шкідливий вплив

Хоча яблука є надзвичайно корисними фруктами, як і будь-який інший продукт вони можуть мати певні обмеження або навіть негативні наслідки для окремих груп людей.

  • Алергія: У деяких людей може виникнути алергічна реакція на яблука, що проявляється висипом, свербінням, набряком тощо. Тому, якщо у вас алергія, то уникайте яблук у будь-якому вигляді.
  • Шлунково-кишковий тракт: Людям із захворюваннями шлунка (виразка, гастрит) також слід вживати яблука з обережністю, оскільки вони можуть подразнювати слизову оболонку.
  • Цукровий діабет: Солодкі сорти яблук можуть підвищити рівень цукру в крові у людей з діабетом, тому їх вживання варто обговорювати з лікарем.

Загалом, яблука є дуже корисним продуктом і більшість людей може спокійно їх вживати у своєму раціоні. Важливо просто знати про можливі обмеження та обирати правильні сорти та способи приготування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літній суперфуд: чим корисний кавун та чому його варто включити у свій раціон

Більше новин