Літній суперфуд: чим корисний кавун та чому його варто включити у свій раціон

Кавун: в чому користь та шкода літнього суперфуду, і чи можна вживати його при діабеті
Freepik

Кавун: в чому користь та шкода літнього суперфуду, і чи можна вживати його при діабеті

Поділитися:

Здається, неможливо уявити літо без холодних напоїв, морозива і, звичайно, усім улюбленого — кавуна. Його соковитість та смак, що так освіжає, рятують у спеку, а фінансова доступність робить цю ягоду справжньою королевою сезону. Тож недарма серед сезонних фруктів кавун вважається найсмачнішими ласощами. Та чи насправді кавун – це ягода? І чи несе він у собі лише солодкий смак або все ж ми можемо отримати від нього користь або шкоду для нашого здоров'я. 

Чому кавун – це ягода

З ботанічної точки зору, кавун є дійсно ягодою. Адже — це плід із зазвичай соковитою шкіркою та який містить багато насіння, що є характерною рисою для ягід. М'якоть кавуна на 92% складається з води, роблячи його дуже соковитим та освіжаючим. На відміну від фруктів, у кавуна немає твердої кісточки, лише тонка шкірка, що відділяє м'якоть від насіння. 

Чим корисний кавун

Кавун – це не просто смачний десерт, а й джерело здоров'я та користі. Додавши його до свого раціону, ви зможете покращити самопочуття та отримати заряд корисних речовин.

  • Він містить багато важливих для здоров'я елементів, серед яких вітаміни A, C, B6, калій, магній, кальцій.
  • До того ж кавун має елемент — лікопен, який надає йому червоний колір та є потужним антиоксидантом, що може допомогти знизити ризик розвитку деяких захворювань. 
  • Завдяки високому вмісту води, кавун має сечогінний ефект, що може допомогти вивести з організму токсини та покращити роботу нирок. 
  • Калій та магній, що містяться в кавуні, сприяють регуляції артеріального тиску та покращують роботу серця.

Чи є шкода від кавуна

Поціновувачі кавуна готові їсти його хоч кожен день, але навіть у такої, здається, прекрасної фруктової культури є протипоказання. І попри численні переваги, кавун може мати й негативний вплив на організм, якщо його вживати у надмірних кількостях.

Кавун містить цукор, тому людям з діабетом або переддіабетним станом слід вживати його з обережністю, а сечогінний ефект кавуна може бути надмірним для людей з певними захворюваннями нирок. У деяких людей після вживання кавуна можуть з’явитися й симптоми алергічної реакції. 

Тому щоб отримати максимум користі від кавуна та мінімізувати ризики, рекомендується вживати його в помірних кількостях — не більше 2-3 скибочок на день. Це допоможе вам насолодитися смаком та користю кавуна без шкоди для вашого здоров'я. І не забувайте вибирати стиглі плоди, адже вони містять більше поживних речовин та мають кращий смак.

Більше цікавих та актуальних тем не забувайте читати на сайті 1plus1.ua.

Новини по темі