Про стосунки поляків та українців, Крим та вражаючий Донецьк: 5 випусків Реальної історії з Акімом Галімовим, які ви могли пропустити

У нових випусках Реальної історії Акім Галімов дослідив конфлікт навколо Волинської трагедії, розвіяв російські міфи про Крим та розкрив вражаюче минуле Донецька.

Знання української історії дозволяє не лише краще пізнати минуле, а й уникнути помилок у майбутньому. У проєкті Реальна історія Акім Галімов розкриває важливі історичні теми, якими спекулює росія, розвінчує міфи та відкриває справжні факти про наше минуле. Пропонуємо вашій увазі добірку випусків, які ви могли пропустити.

Що насправді сталося між поляками та українцями?

Волинську трагедію українці та поляки трактують по-різному. Польща вважає її «різаниною» та геноцидом поляків, ініційованим ОУН і УПА. Українські історики не заперечують участь вояків УПА, але відкидають ідею спланованості знищення істотної частини польського населення на Волині, наголошуючи, що й поляки вбивали українців. Конфлікт загострився, коли Україна заборонила польській стороні проведення пошукових робіт задля ексгумацій. Це стало відповіддю на відмову в Польщі відновлювати пошкоджені вандалами українські пам'ятники. У випуску Реальної історії історики з обох країн намагаються знайти спільне бачення подій 80-річної давнини та шляхи до порозуміння.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальний козацький маєток має бути відновлений: триває великий збір Акіма Галімова на протиаварійні роботи садиби Покорщина

Історія, яку приховують в росії: хто і як відновлював Крим?

Російська пропаганда стверджує, що Хрущов у 1954 році «подарував» Крим Україні, однак насправді півострів передали для порятунку від катастрофи. У 1954-му українці взялися за справу: відбудовували міста, що були зруйновані Другою світовою міста, створювали канали, відновлювали флору та історичні пам'ятки Криму. Міф про «подарунок» Хрущова з'явився пізніше, щоб приховати цю правду. У новому випуску Реальної історії Акім Галімов розповість про внесок українців у відновлення Криму після депортацій і війни.

Loading...

Українські прислужники режиму

У цьому випуску Акім Галімов дослідив тему історичних українських зрадників і колаборантів. Колаборанти з росією в нашій українській історії були, на жаль, завжди. Один українець подарував нашу назву — Русь — російській імперії, інший допомагав росії у загарбницьких війнах, а ще один відомий українець сприяв розгрому Центральної ради та організації Голодомору. Століттями вони працювали на російський режим, а сьогодні путінські посіпаки використовують їх імена для створення фейків про «один народ».

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герой селян чи бунтівник без кордонів: Акім Галімов у Реальній історії розповів, ким насправді був Нестор Махно

Вражаюча історія Донецька з британських архівів

У новому випуску Реальної історії Акім Галімов відкриває унікальні документи та фото про заснування міста Донецьк, знайдені в архіві Гламорган в Уельсі. Саме з Великої Британії походить справжній засновник Донецька — Джон Х'юз. Через це перша історична назва Донецька — Юзівка. Яким було це місто-промисловий гігант, коли його розбудовували європейці, і що з ним сталося після приходу більшовиків? Дивіться в Реальній історії.

Loading...

Весь світ у шоці від цієї культури: таємниці трипільської культури

На Черкащині знаходиться памʼятка історії світового значення. Саме тут історики знайшли найбільше у світі поселення трипільців. Цьому поселенню на тисячу років більше ніж першій єгипетській піраміді, воно старше за знаменитий Стоунхендж! Трипільці — унікальні люди, що випереджали свій час за розвитком, жили на території України 6 000 років тому! На Черкащині залишили по собі неймовірні артефакти. Про все це у розповів Акім Галімов в Реальній історії.

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке Ханська Україна: Акім Галімов пояснив, чому росія так активно боролася за цей край

Більше новин