Знизити ризик розвитку онкозахворювань і підвищити імунітет допоможе селен

Читайте про корисні властивості селену та у яких продуктах його шукати.

У програмі «Сніданок з 1+1» дієтолог Галина Незговорова розповіла, чому селен такий корисний для організму людини та де його необхідно шукати.

Селен - мікроелемент, який тривалий час відносили до категорій найсильніших отрут. Проте зараз він є активним елементом захисту людського організму, без якого страждає імунітет, порушується робота органів ендокринної системи.

Читайте також: Яких продуктів уникати, щоб швидко вилікувати цистит

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ

  1. Селен необхідний для синтезу гормонів щитоподібної залози.
  2. Продовжує репродуктивну активність у чоловіків.
  3. Позитивно впливає на роботу імунної системи.
  4. Призупиняє процеси старіння.
  5. Знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.
  6. Бере участь у нейтралізації та виведенні токсичних захворювань.
  7. Зупиняє розмноження плісняви грибів.

Читайте також: Цинк для покращення імунітету та розумової діяльності

ДОБОВА НОРМА СЕЛЕНУ

Норма селену для дорослої людини – 50-100 мкг, а для дітей з розрахунку 1 мкг на 1 кг ваги.

Щоб отримати добову норму вживання селену необхідно вживати, 40 г насіння соняшника, 100 г яловичої печінки або звичайного м’яса, 50 г морської капусти, 200 г гречаної, кукурудзяної або вівсяної каші, 20 г сала, кілька зубчиків часнику чи 50 г бринзи.

ОСНОВНІ ДЖЕРЕЛА СЕЛЕНУ

Основні джерела селену – це морепродукти, риба, морська капуста, яйця, м'ясо, сало, бринза, томати, різноманітні каші, цибуля, часник, горіхи та насіння соняшника.

Забезпечення селеном вкрай необхідно для підтримки нормальної життєдіяльності нашого організму. Для цього варто лише правильно та різноманітно харчуватися, - підкреслює Галина Незговорова.

ПРИЧИНИ ДЕФІЦИТУ СЕЛЕНУ

Однією з основних причин дефіциту селену є недостатнє надходження з продуктами харчування, зокрема зменшення у раціоні морепродуктів.

Також це може трапитися через відсутність достатньої кількості вітаміну Е та С, надмірного вживання цукру, кондитерських виробів. Регулярне вживання оброблених та консервованих продуктів  – ще одна з причин нестачі цього мікроелементу.

ПРОЯВИ ДЕФІЦИТУ

  1. Підвищена стомлюваність.
  2. Зниження працездатності.
  3. Ослаблення імунітету.
  4. Прискорення розвитку серцево-судинної патології.
  5. Виникнення безпліддя у чоловіків та зниження сексуальної активності.
  6. Розвиток кардіоміопатії у дітей першого року життя.
  7. У період вагітності може призводити до вроджених дефектів плоду.

Нагадаємо, не так давно дієтолог розповіла, чому корисно вживати перепелині яйця.

Больше новостей