З дитинства усі знають, що потрібно вживати овочі і фрукти, оскільки вітаміни – запорука здоров’я та краси. У студії «» наш постійний експерт, , розповіла, чому потрібно вживати вітамін К та у яких продуктах його найбільше.
Вітамін К – жиророзчинний вітамін, без якого неможливе згортання крові, припинення кровотечі та швидке загоєння ран.
ФУНКЦІЇ ВІТАМІНУ К
1. Зміцнює стінки судин.
2. Бере участь в утворенні аденозинтрифосфату (АТФ) – головного джерела енергії в організмі людини.
3. Нормалізує роботу м’язів та шлунково-кишкового тракту.
4. Перешкоджає утворенню каменів у нирках.
5. Допомагає нейтралізувати шкідливу дію токсичних речовин.
6. Важливий для формування кісток.
У природі цей вітамін існує у 2 формах: К1 та К2. Вони всмоктуються та засвоюються у кишечнику за допомогою жовчі.
За нормальних умов життєдіяльності, дефіцит вітаміну К в організмі майже не виникає. Мікроорганізми товстої кишки постійно продукують цей вітамін у невеликій кількості.
ПРИЧИНИ НЕСТАЧІ ВІТАМІНУ К
1. Порушення жирового обміну та секреції жовчі.
2. Захворювання печінки і жовчного міхура.
Зазначимо, що раніше терапевт розповіла, .
4. Прийом препаратів, які порушують засвоєння вітаміну.
Добова норма вітаміну К для дорослої людини – 90–120 мкг, – зазначила дієтолог
Про нестачу вітаміну К може сигналізувати тривала депресія, остеопороз, недокрів’я (анемія), часті кровотечі.
Вітамін К ми отримуємо із продуктами рослинного та тваринного походження. Основні джерела вітаміну рослинного походження: зелений горошок, соя, волоські горіхи, шипшина, морква, кабачки, томати, буряк, картопля, кукурудза, кольорова капуста, петрушка, шпинат, листя салату.
Джерела вітаміну К тваринного походження: м’ясо, печінка, яйця, твердий сир, молоко.
Повноцінне харчування корисне не тільки для мікрофлори кишечника, але й допоможе .