Вітаміни ми отримуємо із продуктів рослинного і тваринного походження. Деякі з них утворюються мікроорганізмами у нашому кишечнику.
Варто розрізняти жиророзчинні (A, D2, D5, E, K, K1, K2) та водорозчинні (B1, B2, B5, B6, B12, C, P, H тощо) вітаміни.
Потреба у вітамінах залежить від таких чинників:
1. Віку.
2. Статі.
3. Ваги людини.
4. Інтенсивності праці.
5. Фізіологічного стану, наявності хронічних захворювань.
6. Факторів довкілля.
Причинами недостатнього забезпечення організму корисними речовинами можуть бути:
1. Неякісні продукти харчування.
2. Неправильна/недостатня обробка продуктів.
3. Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.
4. Антивітамінна дія лікарських препаратів.
Дієтолог Галина Незговорова запевняє, що основою здорового щоденного раціону є такі продукти:
1. Молочні: 2 склянки молока, кефіру, йогурту або 200 г м’якого сиру.
2. М’ясні: 200 г м’яса птиці, риби або 2 яйця.
3. Овочі та фрукти: 4 порції страв з овочами та фруктами різних кольорів.
4. Хліб та крупи: 150 г цільнозернового хліба та 200 г крупи.
Дієтолог наголошує, що дефіцит вітамінів – одна із найголовніших причин розвитку захворювань в організмі людини. Не існує універсального продукту, який містить одразу усі групи вітамінів.
Тому раціон харчування потрібно урізноманітнювати щодня. Окрім цього, важливо пам’ятати, що для вітамінів характерна висока активність навіть у невеликих дозах.
Також нагадаємо, що нещодавно Галина Незговорова розповіла про корисні властивості кизилу.