Як приготувати калиту до Дня святого Андрія

Руслан Сенічкін поділився рецептом приготування калити до Дня святого Андрія.

Народний шеф-кухар Руслан Сенічкін у програмі «Сніданок з 1+1» поділився рецептом калити до Дня святого Андрія.

Здавна свято Андрія чи Калита було одним із найулюбленіших серед молоді. Це своєрідне свято культу сонця та шлюбних обрядів, яке відзначають 13 грудня. Недарма калиту випікають у формі сонця і змазують жовтогарячим медом. Незважаючи на те, що свято Калити припадає на період строгого посту, молодь ніколи не втрачала можливості гучно та весело його провести. 

Ведучий програми «Сніданок з 1+1» Руслан Сенічкін пропонує долучитися до святкування Андрія та приготувати обрядову калиту. 

КАЛИТА – ІНГРЕДІЄНТИ:

Яйце – 2 шт

Мак – 30г

Мед – 2 ст.л.

Сода – 1 ст.л.

Цукор – 5 ст.л.

Борошно – 400г

Молоко – 170 мл

Вершкове масло – 30г

Волоський горіх – 40г

ЯК ПРИГОТУВАТИ КАЛИТУ

  1. У чашу блендера додайте яйця та трохи цукру. Збивайте доки цукор не розчиниться.
  2. В окремій мисці змішайте соду з оцтом. Ця суміш замінить розпушувач для тіста. Додайте її у чашу блендера до взбитих яєць.
  3. Всипте у чашу борошно і перемішуйте на невеликій швидкості. Під час перемішування тоненькою цівочкою вливайте молоко.
  4. По черзі додавайте у суміш мед, розтоплене вершкове масло, горіхи та мак. Для сильнішого аромату можете вкинути дрібку кориці.
  5. Змастіть деко та руки рослинною олією, аби було легше працювати з тістом. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати олію без канцерогенів.
  6. Посередині дека поставте круглу формочку (можна склянку), бо у калиті повинен бути отвір. Навколо форми сформуйте коловидну калиту.
  7. Поставте деко запікатися у розігріту до 180 градусів духовку протягом 40 хвилин.
  8. Поки калита гаряча змащуйте її медом і прикрашайте маком та меленими горіхами. 

Калита обов'язково повинна бути круглою, адже вона символізує сонце. – нагадує Руслан Сенічкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як легко почистити волоські горіхи і мигдаль.

У цей день, окрім калити, готують вареники з різноматними пісними начинками (капустою, картоплею, вишнями, квасолею), каші, горох, гриби та рибу.

Готуйте калиту за рецептом Руслана Сенічкіна і не забувайте стародавні українські традиції!

Нагадаємо, нещодавно психолог Наталя Підлісна розповіла, як почати Новий рік на х​вилі успіху і позитиву.

Більше новин