Вихідні для всіх часто стають періодом розслаблення, як фізичного, так і харчового. Багато людей саме у вихідні дозволяють собі щось з солодкого, жирного та не дуже корисного, бо вважають, що так можна відпочити та знизити рівень стресу. Чому так відбувається і як це насправді впливає на наше здоров'я? Про це у Сніданку з 1+1 детальніше розповіла дієтологиня Софія Шпак.
Згідно з дослідженнями лікаря та фахівця у галузі здорового способу життя Андрія Біловешкіна, людина зазвичай споживає на 115 ккал більше з п'ятниці до неділі, ніж у будні дні. Це пов'язано зі стресом, який накопичується протягом тижня і який ми звикли «заїдати».
Дієтологиня Софія Шпак підтверджує, що в її практиці багато пацієнтів уникають зважування саме після вихідних. Основні причини цього — відхилення від раціону, хаотичне харчування та відсутність режиму.
За словами дієтологині, усе це починається з бажання зняти стрес.
«Їжа стає нашим антистресом. Вона завжди поруч, вона нагодує і втішить», — пояснює Софія Шпак.
Крім того, вихідні — час зустрічей із друзями, святкових застіль та перегляду фільмів із закусками, а коли є вільний час, то ми частіше заглядаємо до холодильника, шукаючи щось смачненьке.
Згідно з останніми дослідженнями за рік регулярного переїдання на вихідних можна набрати близько 2,7 кг. На перший погляд, це незначна цифра, але якщо такий ритм стане нормою, то через кілька років таке харчування може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, зокрема до ожиріння, підвищення рівня холестерину і глюкози в крові, а також до серцево-судинних захворювань.
Вихідні — це можливість не тільки відпочити, а й потурбуватися про себе. І якщо підійти до цього питання з розумом, то можна насолоджуватися улюбленими стравами без шкоди для здоров'я. Софія Шпак радить дотримуватися кількох простих правил, які допоможуть уникнути зайвих кілограмів, не відмовляючись від задоволення.
Loading...
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кохання та довголіття: науковці дослідили, як романтичні стосунки впливають на тривалість життя