Кохання та довголіття: науковці дослідили, як романтичні стосунки впливають на тривалість життя

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Кохання продовжує життя: наукові факти про романтичні стосунки
Freepik

Вчені з'ясували, як закоханість впливає на здоров'я

Поділитися:

Закоханість – це не лише приємні емоції та метелики в животі. Науковці все більше звертають увагу на те, як близькі романтичні стосунки впливають на фізичний і психічний стан людини.

Одне з таких досліджень, проведене в Університеті Орегону, довело, що закоханість позитивно впливає на здоров'я в багатьох аспектах. Детальніше про нього розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Як закоханість покращує наше здоров'я

За словами дослідників, романтичні стосунки можуть суттєво знизити рівень стресу. Коли людина почувається захищеною й емоційно задоволеною у стосунках, її тіло менш схильне до впливу стресових гормонів, таких, як кортизол. Цей стан сприяє збереженню спокою в складних ситуаціях та підвищує стійкість до тривоги.

Крім того, закоханість позитивно впливає і на сон. Люди, які відчувають себе коханими, зазвичай сплять краще, а їхній сон є міцнішим та кориснішим та, своєю чергою, підтримує всі системи організму, знижуючи ризик розвитку хронічних захворювань.

Пара закоханих
Freepik

А найцікавіше те, що міцні стосунки можуть зменшити ризик серцево-судинних захворювань. Науковці виявили, що пари, які підтримують один одного, мають нижчі показники артеріального тиску та ймовірності виникнення інсультів та інфарктів.

Закоханість – це набагато більше, ніж емоційний стан

Найцікавіше відкриття вчених – це те, що пари, які знаходяться у здорових стосунках можуть жити довше. Близькі емоційні зв'язки та підтримка між партнерами допомагають зменшити рівень депресії, зміцнити імунну систему та створити відчуття безпеки. Таким чином, закоханість безпосередньо впливає на тривалість життя людини.

Однак, разом із позитивними ефектами закоханості існує й інший бік медалі. Втрата партнера може мати значні негативні наслідки для здоров'я. Дослідження, проведене у 1960-х роках, показало, що у перші шість місяців після смерті коханої людини ризик смерті серед вдівців і вдів був на 40% вищим, ніж в одружених людей того ж віку.

Це явище відоме, як синдром розбитого серця, свідчить про те, наскільки сильним може бути психологічний і фізіологічний вплив втрати. Горювання підвищує ризик депресії, серцево-судинних захворювань і навіть передчасної смерті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про підхід до життя та емоції, які вами керують: про що може розповісти лінія серця на долоні та як правильно розшифрувати ці значення

Новини по темі