Заїдання стресу після напружених буднів: дієтологиня пояснила, чому люди на вихідних зазвичай переїдають та як цього уникнути

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чому на вихідних ми частіше переїдаємо: пояснення від дієтологині
Freepik

Як не переїдати на вихідних: лайфхаки від дієтологині

Поділитися:

Вихідні для всіх часто стають періодом розслаблення, як фізичного, так і харчового. Багато людей саме у вихідні дозволяють собі щось з солодкого, жирного та не дуже корисного, бо вважають, що так можна відпочити та знизити рівень стресу. Чому так відбувається і як це насправді впливає на наше здоров'я? Про це у Сніданку з 1+1 детальніше розповіла дієтологиня Софія Шпак.

Згідно з дослідженнями лікаря та фахівця у галузі здорового способу життя Андрія Біловешкіна, людина зазвичай споживає на 115 ккал більше з п'ятниці до неділі, ніж у будні дні. Це пов'язано зі стресом, який накопичується протягом тижня і який ми звикли «заїдати». 

Дієтологиня Софія Шпак підтверджує, що в її практиці багато пацієнтів уникають зважування саме після вихідних. Основні причини цього — відхилення від раціону, хаотичне харчування та відсутність режиму. 

Чому на вихідних ми частіше переїдаємо

За словами дієтологині, усе це починається з бажання зняти стрес.

«Їжа стає нашим антистресом. Вона завжди поруч, вона нагодує і втішить», — пояснює Софія Шпак.

Крім того, вихідні — час зустрічей із друзями, святкових застіль та перегляду фільмів із закусками, а коли є вільний час, то ми частіше заглядаємо до холодильника, шукаючи щось смачненьке. 

Згідно з останніми дослідженнями за рік регулярного переїдання на вихідних можна набрати близько 2,7 кг. На перший погляд, це незначна цифра, але якщо такий ритм стане нормою, то через кілька років таке харчування може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, зокрема до ожиріння, підвищення рівня холестерину і глюкози в крові, а також до серцево-судинних захворювань.

на фото Жінка Їсть під ковдрою
Freepik

Як зберегти форму на вихідних

Вихідні — це можливість не тільки відпочити, а й потурбуватися про себе. І якщо підійти до цього питання з розумом, то можна насолоджуватися улюбленими стравами без шкоди для здоров'я. Софія Шпак радить дотримуватися кількох простих правил, які допоможуть уникнути зайвих кілограмів, не відмовляючись від задоволення.

  • Користуйтесь правилом 80/20. Нехай 80% вашої тарілки буде поживною їжею, а 20% — менш поживною. Навіть, якщо таких тарілок може бути три — це цілком нормально.
  • Тримайте свій режим. Часто на вихідних ми лягаємо спати пізніше ніж зазвичай, так само пізно прокидаємось, пропускаємо сніданок і їмо хаотично. Це запускає цикл переїдання, тому важливо не випадати зі звичного графіка життя.
  • Їжте повільно. Жування зменшує стрес, а швидке споживання їжі призводить до того, що ми з'їдаємо на 15% більше, ніж потрібно для насичення.
  • Знайдіть інші джерела задоволення. Також важливо знайти альтернативні джерела задоволення — хтось може відпочивати на природі чи масажі або читати книжки, а хтось — кататися на велосипеді чи роликах.
  • Не зловживайте алкоголем і жирною їжею. Алкоголь посилює апетит, пригнічує самоконтроль і порушує сон, що може призвести до переїдання. Та і жирна їжа сама по собі є дуже калорійною.
  • Пам'ятайте про водний баланс. Не забувайте пити воду. Часто ми плутаємо спрагу з голодом, тому пийте достатню кількість простої води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кохання та довголіття: науковці дослідили, як романтичні стосунки впливають на тривалість життя

Новини по темі